Czy da się wysłać zapytanie do jakiejś strony?

0

Czy da się w JavaScripcie lub w PHP wysłać zapytanie do jakiejś strony? Np. użytkownik podaje na mojej stronie w polu tekstowym jakiś ciąg znaków, jest on kopiowany a następnie wklejany na stronie https://aesencryption.net/ i szyfrowany po czym wypisywany jest na mojej stronie.

0
Highway137 napisał(a):

Czy da się w JavaScripcie lub w PHP wysłać zapytanie do jakiejś strony? Np. użytkownik podaje na mojej stronie w polu tekstowym jakiś ciąg znaków, jest on kopiowany a następnie wklejany na stronie https://aesencryption.net/ i szyfrowany po czym wypisywany jest na mojej stronie.

Stronka może mieć API specjalnie do tego, wtedy w JS możesz wysłać requesta. W przypadku gdy nie ma to wtedy możesz zastosować inne metody. Podobno @Patryk27 jakieś zna i się może podzieli swoją wiedzą jak poprosisz.

0

Wysłanie zapytania nie będzie problemem, bardziej zastanawiał bym się nad sensem takiego zabiegu. Tak jak mój przedmówca wspomniał, strona może oferować jakieś API za pomocą którego uzyskujemy dostęp do pewnych zasobów / serwisów usługi. Jeśli ta usługa to oferuje, to zazwyczaj możesz w niej zarejestrować swój endpoint, oraz otrzymasz klucz autoryzujący Twoje zapytania.

Jednak do wielu standardowych operacji jak np. szyfrowanie AES istnieją już biblioteki, więc lepszym rozwiązaniem jest trzymanie takowej na swoim serwerze.
Przykłady:
https://github.com/lt/PHP-AES - dla PHP
https://github.com/ricmoo/aes-js - dla JS

Zapytania do zewnętrznych usług wykorzystuj tylko wtedy, jeśli faktycznie potrzebujesz ich zasobów np. magazyn plików, baza danych, zasoby sieci społecznościowej. Jeśli chcesz przeprowadzić operację arytmetyczną, która nie wymaga zewnętrznych danych, to warto być w tej sytuacji niezależnym od zewnętrznych usług.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1