Wydruk diva z zachowaniem CSS scrollowanego po osi x

0

Witam mam problem bo utknąłem w miejscu. Nie wiem nawet gdzie szukać albo gdzie wrzucić ten post (wydaje mi się że js to najlepszy strzał ale może to być również webmastering albo php). Szukam rozwiązania następującego problemu:
Utworzyłem system zarządzania pobytami w pensjonacie oparty na PHP i MySQL. Stamtąd wyciągam dane, ale teraz chodzi o sprawy frontendowe, używam Bootstrap4, JS, jQuery. Na zdjęciu poniżej zamieszczam tabelkę:
screenshot-20180928164120.png
tabelka (złożona z divów nie znaczników table th i tr) ta to nie jedyny element na stronie (wyżej są przyciski i menu) a potrzebuję mieć możliwość jej wydruku. Tabelka jest scrollowana po osi x (od kwietnia do października) a pierwsza kolumna jest "fixed", także pobyty "chowają się pod nią". Cały div posiada id="display_screen_R" i class="col-11 mx-auto" (między innymi). Nie wiem w którym kierunku iść, troche js i jQuery znam ale za druk nigdy się nie brałem a to wygląda na bardzo ambitne pierwsze kroki w tym kierunku. Możliwie że łatwiej będzie zrobić coś takiego w PHP takie rozwiązanie też jest super. Tabelka ma zajmować całą stronę A4 w poziomie (albo z marginesami, żaden problem). Proszę o pomoc lub wskazówki

P.S. Wpadłem na ciekawe rozwiązanie w sieci z użyciem tagu <style media="print"> i ustawienie body {visibility: hidden} a #display_screen_R {visibility: visible} ale raczej nie pomogło

1

Nie myślałeś nad przygotowaniem uproszczonego widoku tylko na potrzeby drukowania? Domyślam się, że nikt nie chce marnować tuszu na drukowanie czarnego tła itp.

0

Wiesz co, na pewno to słuszna myśl ale jak napisałem tutaj szukając pomocy to też szukam dalej w internetach. I rozumiem już tag style z atrybutem media=print. Zmieniam tą rzecz - tak to trzeba dostosować. Bordery na czarne, tło na białe, ewentualnie pobyty jakimś kolorem, to sobie ogarnę chyba, teraz bardziej mnie interesuje jak zmienić orientację kartki z automatu przy druku, do tego usunąć marginesy prawie do zera i przede wszystkim headery ("Strona 1/1" itp.)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1