Podpięcie przycisku enter pod pierwszy element z listy

0

Witam chciałbym podpiąć zdarzenie że jak wyszukam jakiś element i nacisnę enter to pierwszy wyszukany element z li listy zostanie kliknięty tak jakbym zrobił to myszką.

   <div id="select" class="selecting">
                <select>
                    <option value="0">
                        <div id="select_item"> test</div>
                    </option>

                </select>
            </div>

            <div class="search">
                <div class="custom-content-search">
                <input type="text" id="myInput" onkeyup="myFunction()" placeholder="Search for names.."
                       title="Type in a name">
                </div>
                <ul id="myUL">
                    <li class="s-select__option"><a href="javascript:void(0)">A</a></li>
                    <li class="s-select__option"><a href="javascript:void(0)">B</a></li>

                    <li class="s-select__option"><a href="javascript:void(0)">C</a></li>
                    <li class="s-select__option"><a href="javascript:void(0)">D</a></li>

                    <li class="s-select__option"><a href="javascript:void(0)">E</a></li>
                    <li class="s-select__option"><a href="javascript:void(0)">F</a></li>
                    <li class="s-select__option"><a href="javascript:void(0)">G</a></li>
                    <li class="s-select__option"><a href="javascript:void(0)">J</a></li>
                </ul>
            </div>
        </div>

W jaki sposób mogę to osiągnąć?

0

Wrzuć kod na jsfiddle

0

W js pobierz wszystkie bloki s-select__option

document.addEventListener("keydown", keyDown, false);

function keyDown(e) {
var keyCode = e.keyCode;
  if(keyCode==13) {
 //  tablica[0].onclick();
  } else {
  // inny przycisk 
  }
}

lub pobrać pierwszy dziecko "node" z "myUL"

0
Smutny Karp napisał(a):

Wrzuć kod na jsfiddle

Proszę https://jsfiddle.net/kpe6squ9/1/

Chodzi o to by select działał na każdej przeglądarce, żeby po kliknięciu myszką w inputa rozwijało się menu i żeby można przechodzić po elementach klawiaturą (góra, dół) i zatwierdzać enterem. A po wpisaniu paru liter i kliknięciu enteru żeby wybierało pierwszy z listy.

Próbuje cały czas ale średnio mi chyba to wychodzi...

w jsfiddle średnio działa wyszukiwanie ale ogólnie w plikach działa.

0

Używaj consol.log

  1. Po wpisaniu pierwszej litery działa przechodzenie po liście ale intuicyjnie dobrze było by gdy przechodzenie po liście było od razu po rozwinięciu listy.
  2. Wyszukiwanie powinno działać w taki sposób iż wpisze literkę a to pokazuje tylko elementy rozpoczynające się od tej litery.
  3. Podziel ten kod (funkcjonalności) na mniejsze części. np
    function showTable();
    function findName(litery);
    function initialization();

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1