Zdarzenie onclick

0

Z totalnymi podstawami C++ chcę liznąć trochę JSa. Próbuję napisać grę TicTacToe. Problemem jest to, że zdarzenie onclick nie wywołuje funkcji, lecz wpisanie tam polecenia działa.

function click(nr)
{
	document.getElementById("m"+nr);
}
//...
<div class = "miejsce" id = "m1" onclick = "click(1)"></div>

Cały kod: http://wklejaj.pl/a9rumwDSEwXX
Poproszę o pomoc i z góry dzięki za odpowiedzi.

2

Problemem jest to, że zdarzenie onclick nie wywołuje funkcji, lecz wpisanie tam polecenia działa.

Co to zdanie w ogóle znaczy? :-P

document.getElementById("m"+nr);

Ta instrukcja nie robi absolutnie nic.

0
Patryk27 napisał(a):

Problemem jest to, że zdarzenie onclick nie wywołuje funkcji, lecz wpisanie tam polecenia działa.

Co to zdanie w ogóle znaczy? :-P

document.getElementById("m"+nr);

Ta instrukcja nie robi absolutnie nic.

W całym kodzie jest to wpisane, na stronie zapomniałem. Chodzi o:

document.getElementById("m"+nr).innerHTML = "X";
2

Prawdopodobnie chodzi o to, że użyłeś na nazwę funkcji słowa zastrzeżonego "click". Po zmianie na coś innego działa.
Pamiętam, że podobne jaja bywały, jak się użyło tej samej nazwy dla zmiennej i funkcji.

Poza tym sugeruję zainteresować się:

onclick="funkcja(this)"

https://www.w3schools.com/js/js_htmldom_events.asp

Odejdzie ci robota z numerowaniem tych divów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1