AJAX dane z buttona do zmiennej php

0

Witam, otóż od 3 dni męczę się z ajaxem. Przejdę od razu do rzeczy.

Mam buttona zamieszczonego w każdym wierszu tabeli która jest w pętli for (wiersze)

<button data-toggle="modal" data-target="#admin_info" name="button_nick" value="$a2">I</button>

dane w ajaxie (wszystko w tym samym pliku)

$(document).ready(function() {


        var dane = {
                        'qwer'                 : $('button[name=button_nick]').click().val(),
        };
        $.ajax({
            type         : 'POST',
            url         : 'listaadministracji.php', 
            data         : dane, 
            dataType     : 'json',
            encode         : true
        })
    });

i w zawartości modalu:

echo $_POST['qwer'];

Ogólnie zamysł jest taki, że klikam sobie w któryś button w tabeli on w atrybucie value ma wartość = nazwa_uzytkownika i ta wartość ma trafić do zmiennej php która jest akurat w modalu. Musi to być w php ponieważ potem będę to wykorzystywał jako zmienna bazy danych.

Z góry dziękuję za pomoc.

0

Wysyłaj Request AJAX-em po kliknięciu buttona a nie po załadowaniu strony.

0
$('button[name=button_nick]').click().val()

Co ta instrukcja Twoim zdaniem robi?
Tak krok po kroku.

0

Faktycznie zapomniałem o tym kod wygląda teraz tak:

<button class="nick_uzytkownika" data-toggle="modal" data-target="#admin_info" name="button_nick" value="$a2">I</button>
            $(document).ready(function() {
             $(".click").click(function()
            {
                    var dane = {
                                    'qwer'                 : $('button[name=button_nick]').click().val(),
                    };
                    $.ajax({
                        type         : 'POST',
                        url         : 'listaadministracji.php', 
                        data         : dane, 
                        dataType     : 'json',
                        encode         : true
                    })
                });
                });
echo $_POST['qwer'];

I nadal nie działa

0
Patryk27 napisał(a):
$('button[name=button_nick]').click().val()

Co ta instrukcja Twoim zdaniem robi?
Tak krok po kroku.

To pobiera value buttona którego name=button_nick po kliknięciu w niego

0

To pobiera value buttona którego name=button_nick po kliknięciu w niego

Ok - a skąd pomysł, że to właśnie robi?
Możesz się podeprzeć na przykład dokumentacją oraz snippetami z internetu.

0

Mój błąd

$(".nick_uzytkownika").click(function()

Nadal nie działa.

Co do $('button[name=button_nick]').click().val() Racja znalazłem w necie ale wiem, że działa

0

Wydaje mi sie że problem nie leży po stronie pobierania danych tylko samego przesyłu. Z ciekawości zrobiłem coś takiego.

            $(document).ready(function() {
             $(".nick_uzytkownika").click(function()
            {
                    var dane = "asdads";
                    $.ajax({
                        type         : 'POST',
                        url         : 'listaadministracji.php', 
                        data         : dane, 
                        dataType     : 'json',
                        encode         : true
                    })
                });
                });
echo $_POST['dane'];

I nadal nic się nie wyświetla

0

Pierwsze primo: źle wysyłasz dane:

$.ajax({
  /* ... */

  data: {
    dane: dane,
  },
});

Drugie primo: co robi parametr encode:true oraz w jakim celu go wysyłasz?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1