Problem z kodem w html a w pliku dołączonym

0

Witajcie. Aktualnie zaczynam w JS i mój kod działa gdy jest w HTML a jak chcę go dołączyć do oddzielnego pliku to nie działa.
KOD W HTML: http://vpx.pl/i/2018/03/20/3java.jpg

KOD W ODZIELNYCH PLIKACH:
http://vpx.pl/i/2018/03/20/1java.jpg
http://vpx.pl/i/2018/03/20/2java.jpg

0
<html>
	<!-- src="java.js" -->
	<head>
		<link href="styl.css" type="text/css" rel="stylesheet" />
		<meta charset="UTF-8"/>

		<title></title>
	</head>
	
	<body>
		<h1 id="elo" class="raz">Witam</h1>
		<div id="lipa"></div>
		<script type="text/javascript" >
			var napis;
			napis = document.getElementById('elo').getAttribute("class");
			document.getElementById("lipa").innerHTML = napis;
		</script>
		
	</body>
	
</html>	
0

Umieść <script> przed końcem Twojego dokumentu (przed znacznikiem </body>). Jak wczytujesz stronę i przeglądarka najpierw uruchamia skrypt, to elementy typu div czy h1 jeszcze nie zostały załadowane, dlatego kod nie działa. Ewentualnie dorzuć metodę z jQuery $(document).ready(function...) i wtedy możesz umieścić skrypt na początku dokumentu (umieszczanie skryptów na początku dokumentu to nie jest dobre rozwiązanie)

0

Czy to tylko Twój komentarz: <!-- src="java.js" -->?

Tak dołączasz kod JS z oddzielnego pliku: https://www.w3schools.com/tags/att_script_src.asp. Czy to nie działa?

0
Silv napisał(a):

Czy to tylko Twój komentarz: <!-- src="java.js" -->?

Tak dołączasz kod JS z oddzielnego pliku: https://www.w3schools.com/tags/att_script_src.asp. Czy to nie działa?

Działa, bo zobacz w którym momencie jest umieszczony tag <script>. Dopiero po tagach h1 i div, czyli odpalając dokument w przeglądarce, ta najpierw ładuje h1 i div'a, a dopiero potem wykonuje na nich operacje napisane w <script>.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1