VueJS czy nadal wykorzystywany?

0

Witam. Czy warto sie jeszcze uczyc VueJS? jakis czas temu byl na niego szal teraz widze ze chyba troche ucichlo szkoda bo Framework Fajny

1

Jak najbardziej warto - sam siedzę we Vue i robota jest ;-)

2

a skad wnioski ze niedawno by szal a teraz go juz nie ma ?

@marcio też tak zauważyłem. Kiedyś Vue był super gorącą rzeczą, a teraz się mówi co najwyżej o jakiejś tam mało popularnej alternatywie, która może kiedyś się przebije do mainstreamu, tak jak może kiedyś Linux przebije się na desktopy.

Ale wydaje mi się, że z tym szałem to trzeba uważać bo hype na Redditach czy innych portalach społecznościowych nie zawsze się przekłada na realne używanie. Ludzie hype'ują czasem, bo im się podoba idea albo uważają coś za cool - a używa się tego, co popularne. Czasem to, że coś ma opinię "cool" idzie w parze z popularnością, a czasem nie. A mam wrażenie, że Vue ma lepszą opinię, niż popularność (odwrotnie niż np. Webpack - który ma fatalną opinię, a dużą popularność. Albo Redux Form - też mają fatalną opinię i wszyscy narzekają, a i tak bardzo dużo osób korzysta z tego do robienia formularzy. Podobnie React Router - też nie ma najlepszej opinii, a i tak jest to najpopularniejsze rozwiązanie).

VueJS czy nadal wykorzystywany?

NPM: 1,333,812 downloads in the last month, czyli ktoś z tego korzysta
Na Githubie można zobaczyć, że ostatni commit 2 dni temu, więc ktoś to utrzymuje.

0

Albo Redux Form - też mają fatalną opinię i wszyscy narzekają

Ja korzystam i nie narzekam, a robie przerozmaite formularze.

0

@LukeJL: zgadzam sie z toba tym bardziej w swiecie js tak jest, dzis cos jest cool a jutro juz nie.

Ogolnie u mnie w firmie ja pocislem za tym zeby uzywac Vue 2 / Angular i powiem wam ze dla malych/srednich projektow Vue jest na pewno lepszy niz Angular bo jest po prostu mniej skomplikowany.

Ogolnie Vue jest ciagle utrzymywany ma bardzo malo issues w porownaniu do Angular / React, wiadomo ze go uzywa mniej osob ale proporcjonalnie i tak ma i ich malo.

Za niedlugo powinna wyjsc wersja 2.6, ja ogolnie go uzywam od 2 miesiecy zrobilem projekt za pomoca Vue 2 + Vuex i fajnie mi sie z tym pracowalo.
Ogolnie polecam bo i tak jak poznasz Vue 2 to przesiadka np na react bedzie malo bolesna bo duzo ideii maja wspolnych.

0

Tak szczerze to akurat w świecie JS jeśli chce się chociaż wyglądać na profesjonaliste to wypadało by nie kierować się tym co popularne. Tutaj co chwilę pojawia się coś co jest super, "cool" i w ogóle

0

Na pewno warto, bo fajnie się w tym pisze. Czy się opłaca? Nie wiem, ale przeglądam oferty pracy co jakiś czas i z vue.js pojawia się ich coraz więcej.

Ja na razie mam doświadczenie tylko z małymi projektami na własne potrzeby, używałem vuexa + vue-roueter, teraz klepię w nuxt/vuetify i dość gładko to idzie. W przeciwieństwie do moim początków z JavaEE sprzed laty, gdzie nad jednym problem potrafiłem utknąć na kilka dni :)

Mam nadzieję, że załapię się do jakiegoś większego komercyjnego projektu z vue.js na froncie, bo ze wszystkich narzędzi/frameworków z których korzystałem do tej pory vue podoba mi się najbardziej.

0
LukeJL napisał(a):

a skad wnioski ze niedawno by szal a teraz go juz nie ma ?

@marcio też tak zauważyłem. Kiedyś Vue był super gorącą rzeczą, a teraz się mówi co najwyżej o jakiejś tam mało popularnej alternatywie, która może kiedyś się przebije do mainstreamu, tak jak może kiedyś Linux przebije się na desktopy.

dodać trzeba, że vue też jest sztucznie pompowany przez inne FW backendowe, które go promują, bez tego pewnie byłoby jeszcze słabiej

0

Serio? Przez które?

Pamiętam, że kiedyś CoffeeScript był pompowany przez fanów Ruby on Rails (albo nawet przez samo RoR. Chociaż nie wiem, czy to było domyślne rozwiązanie dla RoR, czy raczej po prostu popularne wśród rubiowców). Chociaż z tego co wiem to teraz nawet rubiowcy się opamiętali i wrócili na łono JavaScriptu.

Tak szczerze to akurat w świecie JS jeśli chce się chociaż wyglądać na profesjonaliste to wypadało by nie kierować się tym co popularne.

Jeśli się chce być profesjonalistą w świecie JS (a nie tylko wyglądać) to się ma przed sobą 5 rzeczy:

  • język JavaScript sam w sobie.
  • umiejętność ogarniania chaosu (np. umiejętność wejścia w duży projekt napisany kodem spaghetti, czy poruszanie się w świecie niejasnych wymagań)
  • architektura, czyli jak połączyć ruchome i nieruchome części w całość
  • umiejętności miękkie, komunikacja, etyka pracy itp.
  • framework dnia. Czyli dzisiaj żurek, jutro pomidorowa

O ile wszystkie 5 rzeczy jest ważnych, to ludzie się skupiają tylko na frameworku dnia, ew. może też na języku JS, pomijając resztę. A wszystko jest ważne.

0
LukeJL napisał(a):

Serio? Przez które?

np. Laravel, nawet jest na oficjalnej stronie

0

może troche z beczki pytanie, ale sie zastanawiam czy do swojego prywatnego projektu użyć Vue czy React'a
wiem że oba może troche inny target mają, ale patrze też pod kątem rozwoju i użyteczności w jakichś komercyjnych projektach w przyszłości

pytanie do osób które używały lub sie znają: co wybrać? :)

mam troche wrażęnie że Vue to chwilowa moda, choć jak softu w tym powstanie masa to ciężko to tak nazwać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1