Framework aplikacja mobilna

0

Witam, planuje wykonać aplikację mobilną (w html/css/js) i zastanawiam się jakich narzędzi najlepiej będzie użyć. Aktualnie wybór padł na ionic framework. Czy na dzień dzisiejszy jest coś lepszego? Czy jest to polecany framework jeśli chodzi o te zastowowania w dzisiejszych czasach? Myślałem rownież nad react natiev oraz phonegap, jednak ionic wydaje mi się lepszym rozwiązaniem (prostszym?).

Jako bazę danych ciałbym użyć firebase - miał ktoś z nią styczność? Daje jakąś wyższość nad np. wystawionym rest api na VPS z mysql?

2

Witam, planuje wykonać aplikację mobilną (w html/css/js) i zastanawiam się jakich narzędzi najlepiej będzie użyć.

Najpierw powinieneś określić, co chcesz tak naprawdę zrobić, jakiego rodzaju aplikację mobilną, jakiej wielkości, z jakimi opcjami. Nie siedzę w mobilkach (i nie mam sprecyzowanej opinii na temat konkretnych frameworków), ale myślę, że nawet osoba, która w tym siedzi na co dzień, raczej nie będzie w stanie ci udzielić konkretnej informacji (swoja drogą czemu zakładasz na wstępie, że będzie to aplikacja HTML/CSS/JS? Nie bierzesz pod uwagę aplikacji natywnej?).

Załóżmy, że robisz

  • grę 3D
  • augmented reality
  • aplikacja randkowa
  • prosta aplikacja-wizytówka
  • gra w ubieranki

itp. itd. I każda taka aplikacja będzie pewnie wymagała innych technologii.

poza tym robisz to sam, z kimś?

Masz już użytkownikow? Planujesz mieć ich dużo? Ma to być skalowalne czy nie? to też są czynniki ważne przy wyborze technologii. A nie "która jest lepsza?", bo w ten sposób to można po prostu mówić komu się taka podoba, a nie co jest słuszne dla projektu).

0

Faktycznie opisałem to dość pobieżnie. Aplikację planuje robić sam, w wolnym czasie - stąd też chciałbym, aby było to dość "proste" do ogarnięcia. Domyślnie chciałbym, żeby była ona napisana w html/css/js ponieważ z tymi technologiami głównie mam styczność (na dzień dzisiejszy z frontendu oprócz wanilla js i jquery korzystałem z VueJS). Aplikacja z założenia ma być dość prosta - ma korzystać z rest api (zastanawiam się również nad użyciem firebase) i wyświetlać wpisy (coś na wzór digg, medium itp.). Początkowo nie będzie miała wielkiego ruchu (na starcie jest już pewne grono) jednak z biegiem czasu na pewno się to powiększy.

1

Jak ma być HTML/Css/JS to jest jeszcze opcja PWA (progressive web app)

0

Wygląda ciekawie, jednak wolałbym skupić się na wyżej wymienionych opcjach (aplikacja dostępna jedynie przez telefon, nie potrzebuje aktualnie wiązać jej ze stroną webową).

0

PWA to wciąż nie jest rozwiązanie dla pełnoprawnej aplikacji mobilnej. Może wspierać stronę www, która jest "rdzeniem" całego systemu, ale to wszystko.

0

stąd też zastanawiam się czy lepiej zabrać sie za ionic, czy react native, wydaje mi się, że ionic da szybszy start etc. jednak czy faktycznie jest lepszym wyborem?

0

//przemądrowaty jak "każden jeden" domorosły programista
// profesjonalista z doświadczeniem nigdy by tak nie napisał
// i jeszcze się przyznaje, że nie robi moblinych app, ale jerdoli, jakby robił od 100 lat :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1