Dziwne wywołania callback

0

Pracuję nad kodem napisanym przez inną osobę. W kodzie jest następująca funkcja:

function funkcja(param1, param2, callback) {
...
if (...) {
callback = function () { };
callback(true);
}
else {
callback = function () { };
callback(false);
}
}

Callback jest wykorzystywane tylko w bloku if-else. Co autor miał na myśli? Jaki sens ma taki kod?

0

w tej postaci nie ma sensu, na pewno nie wyciąłeś czegoś istotnego? możesz pokazać cały kod?

0

Wygląda jak jakieś ślady ołówka, które się nie starły gumką. Tak jakby ktoś chciał coś sprawdzić, a potem zapomniał tego skasować. (ale to taki guess, bo bez kontekstu ciężko powiedzieć).

callback = function () { };
callback(true);

To nic nie robi poza tym, że wywołuje pustą funkcję. Można się zastanawiać, czy autor zapomniał || i miał na myśli bardziej to:

callback = callback || function () { }; 

czyli upewnij się, że callback istnieje, a jeśli nie istnieje to przypisz do niego pustą funkcję, żeby tylko zmienna callback zawierała jakąkolwiek funkcję (taki error checking).

Czy może raczej chciał zneutralizować wywołanie callbacka, i zamiast komentarza:

// callback(true);

to napisał coś takiego jak wyżej.

Ale tego się chyba już nie dowiemy

Co autor miał na myśli? Jaki sens ma taki kod?

Jeśli możesz zapytać, to lepiej zapytać wprost autora kodu, czy kolegi, który w tym robił - bo możliwe, że to jakieś stare śmieci i jest to do wywalenia po prostu. Albo miało to robić coś, ale coś całkiem innego (bo w tej postaci faktycznie jest bez sensu).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1