Zadanie: Licznik kalorii

0

Witam wszystkich forumowiczów!

Proszę o pomoc w zadaniu, jak najprostszy skrypt, jeżeli mógłbym prosić, to z ogólnym wytłumaczeniem, byłbym wniebowzięty ;)

Dzięki z góry ;)

0
Proszę o pomoc w zadaniu, jak najprostszy skrypt, jeżeli mógłbym prosić, to z ogólnym wytłumaczeniem, byłbym wniebowzięty

to ja bardzo poprosze 1000 jednostek waluty. Chcialbym w euro, ale w bitcoinach tez moze byc. Bylbym wniebowziety

Z checia pomoge, ale gotowca Ci nie napisze (forum ma polityke nie dla gotowcow)

0

Przecież to jest do napisania w pół godziny.. no, może w godzinę, jakby bootstrapa załączył i trochę ostylował :D
Próbuj sam, jak będziesz miał jakieś problemy z kodem, to dopiero pytaj

0

Tyle na razie napisałem:

<!doctype html> <html> <head> </head> <body> <script> var m=prompt('Podaj Mase ciała'," "); var t=prompt('Podaj czas jazdy w min'," "); var v=prompt('Podaj srednia predkosc'," "); var a=0.6345; var b=0.7563; var c=36.723; var d=3600; document.write("Podaj mase ciala: "+m+" kg.
"); document.write("Podałeś czas jazdy: "+t+" min.
"); document.write("Podaj srednia predkosc: "+v+" KM/H.
"); var K=m*t*(a*v*v+b*v+c)/d; document.write("Energia w kcal.: "+K+" kaloriach.");
</script>
</body> </html>

I to działa, tylko jak to zapisać aby wyświetlały mi się okienka na stronie a nie ala "alerty". Jestem początkujący w JS, proszę o pomoc.

0

Musisz osadzić w formularzu:

<form action="#" method="POST">
<input type="text" value="0" name="driving_time" />
<!-- tutaj kolejne pola formularza -->
<input type="submit" value="Oblicz" />
</form>
<div id="result"></div>

A potem w JS przy submicie formularza:

// akcja wysyłki formularza
var v=document.querySelector('[name="driving_time"]').value;
// zbierasz resztę danych, przeliczasz i wypluwasz do diva 'result'

Zbierasz wszystkie dane, przeliczasz i wypluwasz do jakiegoś diva na dole (np. tego co Ci podałem o ID=result).
Trudno mi napisać dokładnie jak w czystym JSie to będzie wyglądać (dawno nie pisałem), ale to już sobie poradzisz, ideę masz.

PS: W jQuery to wyglądałoby mniej więcej tak:

$("form").on('submit',function()
{
var v=$(this).find("input[name='driving_time']").val();

// przeliczenia...

output=100; // np 100 kalorii Ci wyszło
$("#result").text('Wyszło Ci '+output+' kalorii');

return false;
});

Czy jakoś tak :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1