Framework angularJS

0

Witam,

Mógłby ktoś mógł by powiedzieć czy warto uczyć się AnguarJS. Ile można na tym zarobić, jakie są alternatywy, materiały do nauki, czy jest trudny itp. Z góry dzięki.

0

Jest trudny, materiałów brak, a w dodatku kasa marna, nie pakuj się w JS, bo on nie ma przyszłości. Oducz się script'a i bierz się za Javę. Gdzie jest Java, tam jest kasa.

0

Z tego co mi wiadomo to JS rozwija się dość prężnie.

1

Warto. A jeszcze bardziej warto znać i coś do backendu i coś do frontendu. Za fullstacka kasa bardzo przyzwoita.

@Desu plecie bzdury (chyba, że ironizuje..)
Materiałów jest pełno, społeczność duża, jak załapiesz podstawowe zasady działania, zobaczysz, że jest całkiem elastyczny i szybko się w nim kodzi.

0

Jeśli chodzi o back end to jestem pasjonatem Javy EE, z którą sobie całkiem nieźle radzę, z angularem też miałem do czynienia. Chodziło mi bardziej o to, który framework dla js jest na chwilę obecną najbardziej pożądany i modny(bo jak wiemy w froncie wszystko szybko się zmienia). Pozdrawiam

1

Po trendach Google wychodzi że przoduje VUE, pytanie czy jest to wyznacznik? Ale przypuśćmy że się na to decydujesz. Robisz stronę, która nie pójdzie na niektórych przeglądarkach (na starszych) bo FW obsługuje te nowsze, część użytkowników nie będzie miała szans żeby się po niej poruszać, mniejsze zyski, oznaki niezadowolenia użytkowników i co wtedy?

Tutaj porównanie:
https://angular.io/guide/browser-support
https://github.com/vuejs/vue
http://knockoutjs.com/documentation/browser-support.html

Dzisiaj modne to, jutro co innego. Bierzesz pod uwagę w ogóle to ile może Ci zająć nauka tego Angulara albo VUE albo ich architekturę i przyjęte założenia w samym kodzie? Drugie może mieć znaczenie jeśli chodzi o progi wejścia, to że coś jest na topie to wcale nie znaczy że warto, bo może się okazać, że to nie dla Ciebie.

1
drorat1 napisał(a):

Po trendach Google wychodzi że przoduje VUE, pytanie czy jest to wyznacznik? Ale przypuśćmy że się na to decydujesz. Robisz stronę, która nie pójdzie na niektórych przeglądarkach (na starszych) bo FW obsługuje te nowsze

Pytanie, czy chce obsługiwać te starsze przeglądarki? Skoro nawet MS przestał wspierać swoje starsze przeglądarki? Wg. mnie to głupota obsługiwać wszystkie stare technologie, chociażby ze względu na potencjalne luki w bezpieczeństwie

1

Przede wszystkim trzeba i warto mieć solidne podstawy z samego języka - JavaScript (wraz z najnowszą specyfikacją ES6 / ES7) lub TypeScript i wtedy najlepiej brać się za naukę framework'a. Który wybierzesz to bez większego znaczenia pod kontekstem pracy - Vue / Angular / React, bo w każdym z nich jest obecnie mnóstwo pracy, a szczególnie w tych dwóch ostatnich. Ogólnie najważniejsze to skumać obecne podejście do budowania nowoczesnego front-endu, czyli komponenty, one-way data-flow, bo na tym się te frameworki opierają, a samo ich używanie to załapie się w trakcie pisania ;)

1
vakil napisał(a):

Mógłby ktoś mógł by powiedzieć czy warto uczyć się AnguarJS.

Nie, Angular.js to złe i przestarzałe rozwiązanie.

Jeśli chodzi o back end to jestem pasjonatem Javy EE

Wpółczuję. Skoro tak, to nowy Angular (czyli wersje od 2 w górę) powinien Ci podpasować, choć ja go nie lubię, właśnie ze wzdlędu na "javowatość".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1