Czy do pisania w ecmascript 6 oraz TypeScript jest potrzebna mocna wiedza z es5?

0

Hej.
Ogólnie głównie skupiam się na backendzie w javie, ale wiadomo, że front też trzeba napisać, no i praca tego wymaga aby umieć. Docelowo uczył się będę Angulara 4 z TypeScriptem, w sumie to już zaczynam lada dzień. Jednakże w samym JS również trzeba umieć pisać, angulara nie ma sensu wszędzie pchać chyba.
Umiem pisać w JS/jquery wykorzystując ES5, ale to jest raczej pisanie prostego frontu bez wielkich logik i struktur, wrzucenie dynamicznego htmla, ajax, prosta animacja, generalnie to manipulacja dom'em. Większość na zasadzie "wygogluje jak to zrobić". Nie ukrywam, nie przepadam, za javascriptem w tej wersji. Widziałem po krótce jak wygląda ES6 i TypeScript no i jest to o niebo lepsze, szczególnie obiektowe podejście, a statyczne typowanie w TS już w ogóle. Stąd moje pytanie.
Czy uczyć się bez spiny pisania z ES6 i nie katować się z ECMAScript5, czy jednak dobra znajomość tajników i myków piątki jest niezbędna? Wolałbym się nie cofać, pisać w świeżym przyjemniejszym podejściu, a jeśli trafie w jakiejś robocie na projekt w 5 to wtedy się douczę.
Najbardziej efektywne dla mnie jest wsiąść od razu na TypeScript bo tego w pracy będę niebawem potrzebował do angulara. Czy potrzebne jest znowu mocne podłoże z ES6, żeby w typescript dobrze robić?
Natomiast jeśli są jakieś rzeczy z 5, które absolutnie muszę znać to prosiłbym o wskazanie. Wiadomo nie chodzi mi tutaj o banalne podstawy, ale wciąż podstawy takie jak prototypowanie, reużywalność kodu i pisanie w sposób obiektowy (tutaj tego tworzenia obiektów z 5 strasznie nie lubie, jakieś mało intuicyjne jest dla mnie, do tego mam wrażenie, że pierdylion kruczków dochodzi. No i póki co nie miałem tez potrzeby zbytniej ich tworzenia.)

0

Przeczytaj YDKJS i to Ci wystarczy. W 6 doszło kilka fajnych rzeczy, ale prototypy, domknięcia i cała reszta pozostaje ta sama.. Czy sie nauczysz tego na 5 czy na 6 to nie ma znaczenia. To troche jakbyś się uczył jeździć na nartach w Alpach zamiast w Szczyrku.

0

@Desu: chodzi Ci o którą część ydkjs? Ta You Don't Know JS: ES6 & Beyond? Bo jest ich 6 tomików z tego co widzę, każdy o czym innym

0

No wszystkie 6 tomów to jakieś 800 stron trochę dużo, nie wiem czy życia mi starczy, żeby to przerobić :)

0
Prędki_Lopez napisał(a):

No wszystkie 6 tomów to jakieś 800 stron trochę dużo, nie wiem czy życia mi starczy, żeby to przerobić :)

Bardzo dobrze się to czyta jeżeli już trochę kodowałeś w JS - autor ma bardzo trafne spostrzeżenia, jakby siedział w Twojej głowie ;) To moja subiektywna opinia.
Jestem po lekturze całej serii oprócz 1 części i polecam.

Do tego masz jeszcze O-O Java Script - stoya stefanov

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1