Pomoc przy checkboxach

0

Cześć, robię tabele na stronie z paroma kolumnami i w ostatniej jest kolumna z chboxami, po zaznaczeniu chciałbym aby wyświetlały się wartości tych chboxów, tylko problem jest w tym, że nie mogę do value tego inputa dodać swojej zmiennej, a najlepiej by było jakbym mógł przypisać do value wartość z 1 kolumny.
To mój taki prototypowy kodzik, działa tylko z wpisanymi na sztywno value. https://pastebin.com/HfPjeN9t

Dzięki z góry za wszelką pomoc

0

Chętnie bym pomógł ale niewiele z tego zrozumiałem co napisałeś. Mógłbyś to jakoś bardziej precyzyjnie przedstawić?

0

:) postaram się, jak widziałeś, mam na stronie tabelę. Jest LP, inicjały i w ostatniej kolumnie są checkboxy. Chodzi o to, żeby dla atrybutu inputa czyli value nadać moją wartość ze zmiennej, np var a = 3;, żeby nie przypisywać na sztywno value="1" itd. A docelowo chciałbym, aby value tego inputa było równe np liczbie porządkowej z pierwszej kolumny. Po zaznaczeniu checkoxów skrypt zwraca mi value. Na razie działa to tylko z takim zapisem

1PG<input type="checkbox" value="1" name="pacjenci[]"> Mam nadzieję, że choć trochę to wyjaśniłem.
1

nadać moją wartość ze zmiennej, np var a = 3;, żeby nie przypisywać na sztywno value="1"

To byłoby mniej więcej tak (ustawianie wartości na sztywno ze zmiennej):

var a=3;
$("table#twojeid input[type=checkbox]").val(a);

Ustawianie wartości na podstawie komórki LP:

$("table#twojeid tbody tr").each(function()
{
	_this=$(this);
	_this.find("input[type='checkbox']").val(_this.find("td:first-child").text());
});

Oczywiście, przy założeniu, że w wierszu jest tylko jeden checkbox i pierwsza kolumna zawiera te wartości, które chcesz nadpisać.
Można to trochę ładniej zawsze ująć ale w jQuery mniej więcej tak to będzie :D

1

Oba rozwiązania spełniają twoje wymagania. Widziałem w kodzie, że masz zaimportowane jQuery (stare dość ale jest) więc oba rozwiązania są na tym oparte.
Masz jeszcze raz oba kody z commentsami

Kod 1

var a=3;
$("table#twojeid input[type=checkbox]").val(a); // pobiera wszystkie inputy w tabeli i wstawia checkboxowi wartosc 3

Kod 2

$("table#twojeid tbody tr").each(function() // listuje wszystkie wiersze w sekcji tbody
{
    _this=$(this); // zmienna pomocnicza
    _this.find("input[type='checkbox']").val(_this.find("td:first-child").text()); // w danym wierszu wyszukuje inputa i daje mu wartosc z pierwszej komorki td w tym wierszu
});

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1