Co poza Angular/React JS?

0

Od jakiegoś czasu w firmach z branży IT jest duopol po stronie frontu: Angular lub React JS. Czy używa się w świeżych projektach również innych frameworków/bibliotek JS? Web components/Polymer/Aurelia/Vue.js/Riot.js/Ember.js/Meteor/Backbone.js/Dojo Toolkit? Ktoś się z nimi spotkał w firmach IT?

0

Ofc, że tak. Przeglądnij oferty pracy a sam zobaczysz.

0

Tak, Ember jest jeszcze dosyć często używanym, aczkolwiek po pracy w React i Angular 2/4, to jest to strasznie toporny framework jak dla mnie.

0
Westen napisał(a):

Ofc, że tak. Przeglądnij oferty pracy a sam zobaczysz.

No właśnie nie bardzo. Przykładowo wchodzę na Zapierniczaj.pl i na 1176 ofert z JavaScriptem, tylko 5 pisze o Vue.js i to tylko w kontekście wymaganego doświadczenia z wybranym frameworkiem (Angular 1.x/2.x, React, Ember, Aurelia, Vue.js, etc.), a docelowym frameworkiem jest oczywiście... Angular. Podobnie Aurelia i inne frameworki. Co jest grane?

0

czasami sie zdarzy knockoutjs przewaznie jesli firma pisze back-end w c# (.net ogolnie)

0

Ale wciąż to są pojedyncze projekty. Dlaczego prawie wszędzie w firmach IT w Polsce pisze się tyko w Angularze/Reakcie? I co należałoby zrobić, by zmienić ten stan rzeczy?

0

A co Ci w tym przeszkadza? Front sie stabilizuje a kolejna osoba chce to zmieniac widze. Znaczace frameworki to: Angular,React,Ember/Vue.

0

I co należałoby zrobić, by zmienić ten stan rzeczy?

Wystarczy popatrzeć co inni robią.

  1. Można napisać własny framework / bibliotekę
  2. Albo udzielać się w istniejących projektach. Czyli usuwać bugi, brać udział w dyskusjach na Githubie, pisać brakującą dokumentację, rozwijać funkcjonalności, tworzyć pluginy/dodatki do bibliotek itp.
  3. Ewangelizować - dyskutować, pisać artykuły, rozpowiadać na konferencjach jaka dana biblioteka jest fajna itp.
  4. Zatrudnić się w Google, Facebooku itp. i zacząć robić framework po patronatem wielkiej korporacji (+10 do fejmu).

A na skalę lokalną możesz po prostu zaproponować w firmie, z którą współpracujesz, użycie tej a nie innej biblioteki, argumentując odpowiednio (np. ja bym się przychylał do użycia biblioteki X do tego projektu, ponieważ z Reactem/Angularem miałem takie i takie problemy, które biblioteka X bardzo dobrze rozwiązuje, więc się lepiej nadaje do użycia w projekcie)

0

Bez sensu jest pisać kolejną 1001-szą bibliotekę JS, ale rozwijać już istniejącą, a przy tym promować ją, to dobry pomysł - tylko to jak grochem o ścianę, bo znakomita większość firm IT jest już "zafiksowana" na dwa powyższe frameworki. Sam w mojej pracy korzystam z Riot.js i Vue.js, ale jestem freelancerem i mam wybór. Nie wyobrażam sobie, że zatrudnię się do dużej firmy poszukującej "Angular/React JS developera" i przekonam TL do korzystania z takiego Riota, który jest znacznie lżejszy i nie wymaga takiego rozbudowanego toolseta. Choć uważam, że w branży przydałoby się więcej wolności w wyborze frameworka.

0

W React'u zaimplementowali już Fibera (tzn jest w najnowszej becie), a to może znacznie poprawić postrzeganą wydajność Reacta zarówno jeśli chodzi o strony webowe jak i np UI smartfonowe (poprzez React Native).

Im mniej bibliotek tym łatwiej zatrudnić kogoś doświadczonego w danej bibliotece.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1