ES6 - Anychnroniczne przesyłanie danych

0

Witam,
krótka piłka :)
Czy da się bez jQuery asynchronicznie przesyłać dane samym ES6 tak jak Ajaxem?
Googluje i coś nie mogę znaleźć :/

0

Wpisz xhr

0

Bardzo dziękuję, obadam temat :)

1

Jak mówimy o nowoczesnym JSie to raczej Fetch API

0

Albo WebSockety.

samym ES6

Nie da się w "samym ES6", bo ES6 to tylko język programowania i nie zawiera w sobie żadnych funkcji do ajaxa. Tym niemniej w przeglądarkowym API takie funkcje się faktycznie znajdują.

0

Witam,
Fetch nie jest obsługiwany prze niektóre przeglądarki np. IE11 a websockety przynajmniej według mozilli są technologią experymentalną.
Jeśli jestem w błędzie proszę dać znać.
Myślałem że ES6 'doda' swój odpowiednik Ajax-a.
Hmm to co mi zostaje? Wpięcie jQuery, Angulara lub Reacta i tyle że składnie JS 'po nowemu' pisać według ES6?

0

Hmm co to znaczy: ES6 doda swój odpowiednik AJAXA? Przecież XHR w JS'ie jest od dawna zanim przesyłanie w ten sposób danych stało się "modne". A jak myślisz czego jQuery używa pod spodem ?

0

Co do Fetch API - dla starszych przeglądarek masz polyfill: https://github.com/github/fetch

1
5h4dow napisał(a):

Witam,
Fetch nie jest obsługiwany prze niektóre przeglądarki np. IE11

Tak samo jak ES6, więc w czym problem?

0

Ogólnie rzecz biorąc chce sobie przerobić ES6.
Zacząłem czytać o różnicach w składni między innymi http://es6-features.org/#ClassDefinition i kilku tutorialach.
Zamierzam/zamierzałem to zastosować na konkrentym przypadku w którym odbywałaby się komunikacja analogicznie jak w Jquery/Ajax.
Problem w tym że skoro tak jest że starsze przeglądarki tego nie obsługują to chyba będę musiał pasować ponieważ nie mogę(chyba) oczekiwać od
użytkowników i zleceniodawcy żeby nie korzystali np. z IE11.
Wiem, że nie lubicie tej przeglądarki ale userzy z niej korzystają.

Zdaje sobie sprawę że część z Was(być może wszyscy) zajmujecie się tym zawodowo. Jak wy przekonujecie swojego klienta/szefa/userów/QA-ów do
tego żeby nie korzystać z przeglądarki X, Y, Z?
Załatwiacie to np. wyskakującym okienkiem z info np. "Przykro mi ale serwis nie obsługuje przeglądarki X, Y, Z prosimy zainstalować...."

0
5h4dow napisał(a):

Problem w tym że skoro tak jest że starsze przeglądarki tego nie obsługują to chyba będę musiał pasować ponieważ nie mogę(chyba) oczekiwać od
użytkowników i zleceniodawcy żeby nie korzystali np. z IE11.

Dlatego kod tłumaczy się na wersje którą większość przeglądarek zrozumie za pomoc procesu zwanego transpilowaniem:

https://babeljs.io/

1

Jizlouiz, oto jakie masz wyjścia:

  • http://youmightnotneedjquery.com/#post
    jQuery to biblioteka. Oznacza to tyle, że nie jest to jakiś nowy język programowania, to po prostu zbiór funkcji, z których możesz sobie korzystać, żebyś nie musiał tego robić sam.

jQuery to nic innego jak JavaScript. Twoje pytanie wygląda trochę tak:
Piszesz taki kodzik:

var $ = {
  greet: function(name) {
    console.log('Hello ' + name);
  }
}

Zapisujesz go do pliku greetjs.min.js i udostępniasz pod nazwą GreetJS. Twoja biblioteka mimo, że prosta, to udostępnia takie API:

$.greet('Kamil')

I teraz Twoje pytanie brzmiałoby w tym kontekście tak:

Czy da się bez GreetJS wypisać w konsoli Hello Kamil w samym ES6?

Oczywiście, że się da.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1