Plik js - brak polskich znaków, kodowanie UTF-8

0

Witajcie,
Mam dość irytujący problem z plikiem js. Nie wiem czemu ale skrypty które się w nim znajdują, nie wyświetlają kompletnie polskich znaków. Plik zapisywałem już w kilku edytorach zgodnie z kodowaniem UTF-8. Strona jest kodowana w UTF-8. Na początku skryptu mam również dodane kodowanie. Niestety nie daje to nic. I tak zamiast 'ę' wyświetla mi 'Ä', zamiast 'ł' - 'Å', zamiast 'ć' - 'Ä'. Bardzo proszę o pomoc ponieważ chyba sam już sobie nie poradzę :(.

0

Ucięło mi niektóre znaki w poście. załączam screen jak to wygląda.

0

a próbowałeś stworzyć nowy pusty plik w edytorze utf-8 bez bom i tak po prostu skopiować kod, poprawiając błędy?

0

Zrobiłem w tej chwili tak jak radziłeś czyli pusty nowy plik z formatowaniem UTF-8 without BOM i efekt ten sam :(. Cały czas wyskakują takie krzaczki. Jak zmienię formatowanie na inne to krzaczki też się zmieniają.

0

Wklej trochę kodu albo daj link do strony.

0

a może masz coś swoim edytorze ustawione, jakiś plugin czy automatyczna zmian języka itp.

0

Strona niestety póki co jest u mnie lokalnie, jeszcze nie mam jej w sieci. Deklaracja skryptu wygląda tak:

<script charset="utf-8"> </script>

Bo może ja się nie do końca dobrze wyraziłem ale sprostuję. Problem generalnie nie jest ze stroną. Bo na stronie polskie znaki elegancko działają. Nie mam tylko i wyłącznie polskich znaków z alertów pochodzących z tego skryptu. W skrypcie generalnie zrobiona jest walidacja formularza i jeżeli jakieś pole nie jest wypełniona albo jego wartość jest niezgodna z przeznaczeniem pola, to wyświetlam alert. I w tym alercie brakuje polskich znaków. Bo na samej stronie w jej treści polskie znaki są wyświetlane.

0
Błękitny Kura napisał(a):

Nie mam tylko i wyłącznie polskich znaków z alertów pochodzących z tego skryptu.

a jaki masz ustawiony język strony?
być może też w samym skrypcie problem jak kopiowałeś snippeta

0

Język strony ustawiony jest na polski. W konsoli polecenie navigator.language zwraca wynik "pl"

0

oj to raczej musisz wrzucić skrypt, bo pomysły się wyczerpują dude;

0

W skrypcie nie ma nic skomplikowanego. Oto jego fragment:

<script charset="utf-8"> 
if( document.myForm.name.value == "" )
         {
            alert( "Pole Imię nie może być puste" );
            document.myForm.name.focus() ;
            return false;
         }
         
         if( document.myForm.phoneNumber.value == "" )
         {
            alert( "Pole Numer telefonu nie może być puste" );
            document.myForm.phoneNumber.focus() ;
            return false;
         }
</script>

Wkleiłem tylko fragment ponieważ skrypt jest dość długi i zawiera kilkadziesiąt taki funkcji. Praktycznie identycznych.

0

spróbuj dodać

 <meta charset="utf-8">

w sekcji <head>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1