Jak uczyć się JavaScript? - przeczytaj, zanim zadasz pytanie na temat materiałów do nauki.

0

Czy Node ma takie coś jak virtualenv co Django?

Co Python, raczej należałoby napisać.

Jest takiprojekt nvm
https://github.com/creationix/nvm

ale on pozwala podmienić dynamicznie wersję Node, ale chyba nie ma aż takich opcji jak virtualenv (bo z tego co pamiętam, to virtualenv pozwalało podmienić wszystkie libki, na których się pracuje? Z drugiej strony nie wiem, czy w NodeJS jest taka potrzeba, skoro libki są ukryte w node_modules i każdy projekt instaluje lokalnie swoje libki)

Czy chodzi o to, że Node zbyt szybko się aktualizuje

Nie tylko Node się aktualizuje (ale to też), ale również frameworki zmieniają ciągle swoje API.

Które pokazują jak zbudować prosty serwis, czy blog z logowaniem i rejestracją.

Myślę, że takich rzeczy jest pełno w necie, tylko trzeba wpisać w wyszukiwarkę odpowiednie hasła.

3

Wszystko fajnie, a do listy dorzucilibyśmy jeszcze:

**Addy Osmani
**Addy jest inżynierem pracującym w Google - konkretniej w tzw. Speed team, w projekcie Chrome. Z tego właśnie powodu, autor ma sporo do powiedzenia na temat spraw związanych z wydajnością współczesnych stron internetowych, czyli w dużej mierze JavaScriptu. Jednym z najbardziej znanych jego wpisów jest “The Cost of JavaScript”, w którym pisze o wpływie JS na ładowanie stron. Na blogu jest też trochę wpisów o React, PWA czy języku, jako takim. Warto się wczytać.

Link: https://medium.com/@addyosmani

Dla kogo: ludzie poszukujący wydajności na front-endzie

**David Walsh
**David Walsh to jeden z najbardziej popularnych bloggerów JS, który jeszcze parę lat temu był jednym z core developerów, w niegdyś znanym projekcie MooTools. Na jego blogu znajdziecie omówienie różnych API udostępnianych przez przeglądarki, przegląd feature’ów JS, ale również tutoriale powiązane z Reactem, Node.js czy jQuery. David nie stroni również od tematów powiązanych z HTML czy CSS.

Link: https://davidwalsh.name/

Dla kogo: głównie front-endowcy

**Smashing Magazine
**Redakcja SM od lat skupia się na designie i developmencie wokół weba. Jej autorzy znani są z poruszania tematów takich jak UX, HTML i CSS, ale mają też imponujący dział dotyczący JS. Na Smashing Magazine publikują osoby o różnorodnych specjalizacjach, dlatego znajdziecie tam wiedzę z każdej działki front-endowego JavaScriptu. Można tam także znaleźć posty zahaczające o back-end.

Link: https://www.smashingmagazine.com/category/javascript

Dla kogo: front-end, full-stack

Więcej ciekawych blogów, które warto śledzić, aby być na czasie przygotowaliśmy TUTAJ

0

Dolacze sie do pytania. Tylko w moim przypadku chcialbym zapytac jakiego frameworka warto sie zaczac uczyc po opanowaniu JavaScriptu?

1

Żadnego, bo zanim "opanujesz" JavaScript, to minie z 10 lat albo i więcej XD

Nauka języka nigdy nie ma końca, ale jak czujesz się na tyle pewnie, żeby się poruszać w języku to polecałbym najpierw spróbować zrobić samodzielnie parę większych apek nie korzystając z żadnego frameworka, tylko w tym, co jest w przeglądarce (a jest coraz więcej, teraz nawet jQuery nie trzeba używać, żeby odpalić jedną linijką AJAX czy wyszukać jakieś elementy po selektorze).

Poza tym powinieneś też poznać podstawy Node.js, npm, system modułów (zarówno ten z Node.js, jak i nowy z ES6), niestety również konfigurację Webpacka
(ale jeśli ci to nie pójdzie to się nie martw, bo są strony, w których możesz odpalać w przeglądarkach apki np. w React - https://codesandbox.io/ więc ten punkt mógłbyś ewentualnie przełożyć "na później" i uczyć się samego kodowania).

Co do tego jaki "framework" wybrać, to powinieneś zadać sobie pytanie po co w ogóle są "frameworki". Czyli jednak myślę, że powinieneś zrobić najpierw parę aplikacji bez "frameworka" i doświadczyć na własnej skórze problemów (np. takich, że robiąc coś dużego masz problem choćby z używaniem ponownie widoków w zgrabny sposób. Albo z komunikacją między różnymi częściami aplikacji).

Tutaj właśnie wchodzą "frameworki"(w sensie całościowe rozwiązania) oraz biblioteki do tworzenia GUI (takie jak React, który jest tylko częściowym rozwiązaniem i ludzie zwykle korzystają z dodatkowych bibliotek przy okazji korzystania z React). Siłą Reacta jest choćby to, że pozwala tworzyć mniej lub bardziej deklaratywne komponenty, które możesz używać w różnych miejscach.

Piszę o React, bo obecnie najwięcej piszę w React właśnie, co nie znaczy, że jest to jedyna opcja. Inne biblioteki (takie jak Vue, Angular itp.) też pozwalają na tworzenie komponentów.

0

Chyba najlepiej opracowany kurs po polsku : kursjs.pl
i dość aktualny (jak na 2019 rok) po angielsku: javascript.info

0

Czy ta książka będzie ok dla kompletnego laika, ? Czy może macie jakieś ciekawe pozycje do zaporoponowania. Zaznaczam, że szukam czegoś od podstaw.
https://www.profit24.pl/Zrozumiec-JavaScript.-Wprowadzenie-do-programowania,product862631.html

0

Jak chcesz, to możesz przeczytać tę książkę po angielsku online albo ściągnąć za darmo e-booka (legalnie, sam autor udostępnia).

https://eloquentjavascript.net/

Przy czym wersja z internetu jest uaktualniana, natomiast to, co masz na tej stronie, to wydanie z 2015 roku, a JS się dynamicznie zmienia, więc lepiej mieć nowszą wersję.

Co do książki to coś kiedyś ją przeglądałem, ale nie czytałem całej, więc ciężko mi powiedzieć.

Inna znana książka to You Don't Know JS, też udostępniona on-line za damo:
https://github.com/getify/You-Dont-Know-JS
czytałem fragmenty, nawet klarownie tłumaczone (chociaż czytałem ją nie będąc laikiem już).

0

ja javascriptu uczę się poprzez serwis udemy na kursie z Jonasem, super praktyczna wiedza i fajnie dobrane przykłady

0

Ja polecę od siebie zadania - o tym często nowi adepci programowania zapominają.
Same oglądanie jak ktoś koduje nie wiele daje. Trzeba samemu pisać kod - to jest klucz do sukcesu!

Moje repo z zadaniami: https://github.com/devmentor-pl?tab=repositories&q=practice&type=&language=
Bardzo fajne też wyzwania znajdziecie tutaj: https://www.codewars.com/

Pozdrawiam i życzę powodzenia w nauce programowania!

2

Ludzie uczcie się jak działa JS pod spodem, a nie na pamięć jeden z drugim wykuje Reacta, a potem nie wie nawet jak to tam działa, czym jest i jak działa closure, jak jest bindowane this w funkcjach i dlaczego, itp itd.

Później się czyta takie wpisy jak w tym wątku, że ktoś po roku od niechcenia jest miszczem jsa, a potem się wykłada na pierwszym pytaniu na rekrutacji.

0

Do końca nie kumam, jakim cudem Eloquent JavaScript 3rd:

A tak przy okazji, Amazon Kindle to jest też jakaś porażka. Dzisiaj miałem pierwszy raz nieprzyjemność korzystać zeń.

0

Cześć,
co polecacie do nauki Node.js (+ ewentualnie Express.js)?

0

Witam Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o technologii Jamstack, napisałem o niej artykuł. Jamstack to najprostszy sposób na tworzenie statycznych stron internetowych przy użyciu WordPressa i React.

0
Louis Fouchard napisał(a):

Witam

Eh :/

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o technologii Jamstack, napisałem o niej artykuł.

To super, tylko linka nie dałeś :P

Jamstack to najprostszy sposób na tworzenie statycznych stron internetowych przy użyciu WordPressa i React.

Z tego co mi wiadomo to JAMStack to JavaScript, API i Markup z generatorem statycznych treści oraz JAMStack wyklucza używanie dynamicznego generowania treści na Backendzie, a WordPress służy do dynamicznego generowania treści na Backendzie więc coś mi się nie spina :D

0

@KamilAdam: Cześć, tak zapomniałem linku do mojego artykułu.

Oto on: https://www.agily.fr/headless/comment-faire-un-site-jamstack-avec-wordpress-et-react/

Uwaga, jest po francusku, ale można łatwo przetłumaczyć na angielski za pomocą Google translate
Życzę miłej lektury, czekam na Wasze opinie.

0

szybkie pytanko. Można zacząc naukę Od razu od node.js ? Jak rozumiem node to środowisko uruchomieniowe dla js więc chyba można? Można zaczac naukę reacta jak się pozna podstawy czy to za szybko i trzeba głębszej znajomosci js ?

2

Node.js to środowisko uruchomieniowe i można się w nie zagłębiać mocniej (obczajać jak się w nim używa plików, streamów, nawiązuje połączenie z serwerem itp.), a można używać tego jako po prostu środowiska do odpalania czystego JavaScriptu w konsoli (bez tych specyficznych dla Node.js rzeczy). Mimo, że Node.js się kojarzy z backendem, to jednak się przydaje również frontendowcom.

Można zaczac naukę reacta jak się pozna podstawy czy to za szybko i trzeba głębszej znajomosci js ?

do Reacta musisz znać:
jeśli zamierzasz pisać komponenty klasowe, to klasy, jak działa zmienna this w JS itp.
jeśli zamierzasz pisać komponenty funkcyjne używając hooków, to musisz wiedzieć, jak działają domknięcia (closures)

w obydwu przypadkach musisz wiedzieć, jak działa asynchroniczność w JS
musisz również znać koncept niemutowalności (tego, żeby tworzyć struktury danych, które się nie zmieniają)

Bez znajomości wyżej wymienionych rzeczy możesz się uczyć Reacta, ale za chwilę założysz z 10 wątków typu "X mi nie działa w React", tak jak to robią ludzie, którzy nie znają ww. konceptów, a które w React się mocno wykorzystuje.

0

Dzięki

0

Na YT stoi póki co mój wykład z czasów pandemii, wykład nazywa się Wybrane Elementy Praktyki Projektowania Oprogramowania, przedstawiam go co roku w semestrze zimowym w Instytucie Informatyki UWr. Jest to wykład dla pierwszego roku.

Wykład co roku zmienia trochę materiał, w tym roku była bodaj 7 albo 8 edycja, w tegorocznej edycji doszedł na przykład TypeScript i React, ale w tej edycji sprzed 2 lat która jest na YT, wykłady 1-6 to Javascript w node.js, a dalej jest express.js. Tych nowych edycji oczywiscie nie ma i nie będzie na YT, można w nich uczestniczyć stacjonarnie.

Ale jeśli chodzi o tę starszą edycję, póki jeszcze nikt nie ma pretensji o to że to cały czas stoi, można oglądać.

Te części związane z samym językiem Javascript, mechanizmami funkcyjnymi i obiektowością prototypową, sądzę że są omówione dość wyczerpująco i zrozumiale.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1