Praca FE Developera, a dlubanie w HTML/CSS

0

Hej! :)

Pytanie do osob zatrudnionych na stanowisku FE Developera.
Ile % Waszej pracy programujecie w JS, a ile robicie typowo rzeczy zwiazane z obrabianiem warstwy wizualnej (animacje, szablony css, itp.)?

Praca z CSS mnie meczy :) Dlubanie w kodzie (JS) wrecz przeciwnie.
Zastanawiam sie czy powinnam isc w kierunku FE Developera (JS Developera) czy nauczyc sie typowo backendowej technologii :)

0

Ciężko napisać coś innego niż "to zależy". Od projektu, od tego co trzeba akurat zrobić, od tego kto przydziela zadania itp. Obecnie robię w projekcie który ile się da wykorzystuje Angular Material i bardzo rzadko muszę coś zmieniać w CSSach, wcześniej byłem w projekcie gdzie był MDL, ale graficzka klienta i tak wymyślała sporo rzeczy w których było dużo dłubaniny w stylach. Jeżeli w ogóle nie chcesz się bawić CSSami to lepiej iść na backend, bo tak to chociażby nie wiem jak byś kombinowała, to i tak będziesz musiała coś ostylować albo pociąć projekt, bo akurat nie było komu tego dać.

1

Zawsze możesz pójść w typowo backendowy JS ;)

0

Naucz się backendu, jak już znasz js, to node i dodatkowo jakis korpo język (c#, java) a dla przyjemności grzeb w angularach, reactach.

Będziesz robiła backend A na pewno jakiś komponent też będzie do napisania w js na froncie.

0

I jak backend to przyda się jeszcze znajomość MongoDB, Postgresa czy innych backendowych cudów. Dobre o tyle, że to ci się przyda nawet jak byś chciał zmienić język programowania potem.

0

Można pracować we front-endzie i nie tykać CSS-ów albo tykać je bardzo rzadko. W trochę większych firmach często się to nawet rozdziela i są pozycje dla samych JS Developerów i to nie tylko takich, którzy piszą w NodeJS, ale jedynie front-end.

0
adhed napisał(a):

Można pracować we front-endzie i nie tykać CSS-ów albo tykać je bardzo rzadko. W trochę większych firmach często się to nawet rozdziela i są pozycje dla samych JS Developerów i to nie tylko takich, którzy piszą w NodeJS, ale jedynie front-end.

Dla mnie podzieł na froncie na :
Javascript Dev
CSS/HTML Designer

brzmi conajmniej dzwnie.

0

Wlasnie rozne opinie na ten temat slyszalam...
Wiekszosc znanych mi osob twierdzi, ze na stanowisku FE developera prace typowo programistyczne z popierdolkami :) pod postacia stylowania CSS-em przenikaja sie.
Ofert dla samych "nodowcow" natomiast malo na rynku widzialam / widuje :(

Problem w tym, ze korpojezyki mnie kompletnie nie kreca, a zarobkowo tylko kompletnie ogarniety FE daje dobre zarobki (zakladajac ze docelowo interesuje mnie praca zdalna) daje wymierne finansowe efekty... Chyba, ze z doswiadczenia mozecie polecic jakas backendowa technologie nie-korpo, w ktorej rozwoj jest rownie mozliwy? :)

0

Wiekszosc znanych mi osob twierdzi, ze na stanowisku FE developera prace typowo programistyczne z popierdolkami :) pod postacia stylowania CSS-em przenikaja sie.

Bo w sumie co tu kodować w takiej typowej apce frontendowej, gdzie masz jakiegoś Reacta, Reduxa, Lodasha i parę innych bibliotek, które załatwiają ci praktycznie całe programowanie (pozbawiając tak pożądanej w programowaniu zabawy).

Programowanie w takich apkach często ogranicza się do napisania handlera onClick, przekazania właściwości z jednego komponentu do drugiego, czy do zrobienia map albo filter na jakiejś tablicy z danymi, ew. do przekopiowania jakichś właściwości z jednego obiektu do drugiego. To nie są trudne rzeczy, chyba, że coś nie działa i musisz debugować.

Z drugiej strony w takich apkach są zwykle jakieś wodotryski interfejsowe, więc zwykle więcej czasu schodzi na kombinowanie z layoutem i CSS, żeby ładnie wyglądało (tutaj może jest szansa na jakieś konkretne programowanie, jeśli musisz użyć JSa, żeby zrobić jakiś /efekt wizualny/interfejsowy/super customowy layout/, który ciężko zrobić w samym CSS)

Chociaż... jakiś tam JS mimo wszystko się pisze. Tutaj funkcję, tutaj kolejną funkcję, tutaj jakąś klasę, moduł, wszystko byle jak - aż w końcu po kilku, kilkunastu miesiącach takiego pisania kod staje się bardzo brzydki i trudny w zrozumieniu. Więc jak wchodzisz do takiego projektu, to więcej jest przeglądania cudzego kodu (często słabej jakości), niż pisania swojego.

0
Biały Mleczarz napisał(a):
adhed napisał(a):

Można pracować we front-endzie i nie tykać CSS-ów albo tykać je bardzo rzadko. W trochę większych firmach często się to nawet rozdziela i są pozycje dla samych JS Developerów i to nie tylko takich, którzy piszą w NodeJS, ale jedynie front-end.

Dla mnie podzieł na froncie na :
Javascript Dev
CSS/HTML Designer

brzmi conajmniej dzwnie.

zależy, przy projektach z dużą kompatybilnością dla wszystkich przeglądarek ogarnięcie tematu może zając sporo czasu

0

Korpo jezyki Cie nie kreca a pewnie nawet nie umiesz podac argumentu dlaczego. Zwykle hejtowanie. Generalnie nie ma zlych technologii, sa jedynie zle dobrane.

Tak to jest jak sie slucha opinii ludzi z okresu Javy 5 lub wczesniej. W javie mozna pisac nowoczesnie. Inna sprawa, ze sporo projektow jest skostniala, ale to nie znaczy, ze technologia zla.

PHP ma chyba najgorsza slawe, osobiscie staram sie nie krytykowac. Mysle, ze w wielu przypadkach moze to byc dobry tool. Z tym, ze trzeba pewnie trafic do dobrego zespolu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1