Które frameworki JS są na topie teraz (2016/2017) ?

0

Które frameworki JS są na topie teraz (2016/2017) ?

AngularJS, Angular 2, React, Vue, Ember, D3,.... a może coś innego? (których warto się uczyć w najbliższym roku 2017?)

JavaFan

0

Tam gdzie ja pracuje to angular i vue

0

Zapomniałem dodać dość ważnego słowa "w Polsce" :) To co jest na Zachodzie na topie, nie koniecznie w Polsce cieszy się dużym powodzeniem.

JavaFan

0

No polskie firmy są w tyle, w Polsce pewnie nadal króluje Angular1. No ale pytasz czego warto się uczyć, Angulara 1 nie warto. W kontekście przewidywań na przyszłość stronka jak najbardziej przydatna.

0

W Polsce Angular 1 i React, które toczą odwieczną flame-wojnę. Zaczyna się powoli hype na Angulara 2, ale jeszcze potrwa zanim ludzie się na niego przesiądą na większą skalę.

Z własnej obserwacji, bazującej na zapytaniach szkoleniowych w firmie zatrudniającej ponad 10k ludzików:

  • Angular 1 od podstaw
  • Update do Angular 2
  • React
  • Angular 2 od podstaw.
0

Nie wiem czemu jeśli jest D3 to nie ma jQuery na liście.

0

Nie wiem czy ktokolwiek patrzący w przyszłość przesiądzie się na Angulara 2 skoro na marzec 2017 zapowiedzieli właśnie Angulara 4 ;)

W tym momencie celował bym w Reacta i Vue

0

@GreenGo, ale oni mają burdel w nazewnictwie i zgodnie z SEMVER będzie to po prostu Angular 2.3.11 patrzy http://angularjs.blogspot.com/2016/12/ok-let-me-explain-its-going-to-be.html

0

Nikt nie wspomnial o Knockout, ktory bardzo ulatwia mi zycie. Warto byloby przestawic sie na Angular?

0
Burmistrz napisał(a):

Nikt nie wspomnial o Knockout, ktory bardzo ulatwia mi zycie. Warto byloby przestawic sie na Angular czy nie ma sensu?

Jak Tobie ułatwia, w Twoich projektach to OK. Ale generalnie, pod kątem pracy, to warto znać te rozwiązania z których korzystają firmy.

4

Ale w frontendzie to jest zwykle "hype driven development" ;) Ktoś na stacku na pisze ze teraz dobre jest X i potem ludzie w tym klepią bo "w internetach piszą ze to teraz modne" ;)

0

Tak było/jest z vue. "Oesu, ale to jest świetne, sam miud", "takie proste i przejrzyste, do tego jakie szybkie" - od niedawna wysyp blogów, że w sumie nadaje się tylko do robienia TODO.

W małych software housach jest pewnie większy wybór z naciskiem na react+redux(bo 'hype') - nie ma ciśnienia i można wrzucać tyle zależności, ile jest na githubie :D;
w korpo to raczej cały framework, bo chcą mieć out-of-the-box za którym stoi coś dużego.

0

Angular (w najnowszej wersji) to spora kobyła. Jeśli chce się skorzystać z generatora projektu w postaci Angular-CLI to zrobienie apki wyświetlającej 'Hello world' wiąże się z pociągnięciem ponad 40k plików w zależnościach (node_modules) i wagą projektu ponad 200MB.

React określany jest przez samych twórców mianem biblioteki, a nie frameworka. Oczywiście można do niego pododawć różne różności i sklecić z tego framework. I choćby z tych względów lepiej chyba wystartować z nauką Reacta.

Reszta to raczej nisza - żeby się o tym przekonać, wystarczy przeszukać oferty pracy po nazwach i zobaczyć co jest w głównym nurcie.

0

Królem w Polsce jest Angular 2 w nowych projektach.

0

No nie wiem, u mnie większość projektów to ponoć react.

0

Moim zdaniem we vue pisze się conajmniej dziwnie. Generalnie mi się nie podoba ale to kwestia gustu. Natomiast mogę polecić react angular 1.5.x angular 2 i ember. Są to dobre pozycje. Ale jeśli dopiero zaczynasz z frameworkami to duzo bardziej ci polecam ogarnąć es6 i typescripta jesli zdecydujesz sie na angulara.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1