Prosta ksiązka Tel w JAVA - problem

0

Jak mi ktoś w tym pomoże to będe wdzięczny do konca życia i umieszcze waszego linka na stronie PR4 na kazdej podstronie.

Piszemy baze danych numerów telefonów stacjonarnych. Przyjmujemy, 6e poprawne numery
(przechowywane przez takie obiekty) sa w formacie +KKNNNNNNN (K-cyfra numeru
kierunkowego, N-cyfra numeru). Klasa opisujaca wpis do takiej bazy-ksia6ki telefonicznej:
public class Kontakt
{
private String imieINazwisko;
private String telStacj;
private String mójKier = “12”;
}

  1. W klasie Kontakt dopisz konstruktor, pozwalajacy na tworzenie obiektów kontaktów, ale
    przy zachowaniu własciwego formatu numeru. Konstruktor powinien przyjmowac
    zarówno numery w poprawnym formacie (+KKNNNNNNN), jak i numery lokalne w
    formacie NNNNNNN. Do tych ostatnich automatycznie powinien dopisac lokalny numer
    kierunkowy (przechowywany w polu mójKier).

  2. W klasie Kontakt dopisz metode, pozwalajaca na zmiane numeru kierunkowego danego
    numeru.

  3. W klasie Kontakt dopisz metode, zwracajaca numer telefonu w formacie:
    (KK) NNN-NN-NN

  4. Zmodyfikuj konstruktor klasy Kontakt w taki sposób, aby imie i nazwisko
    przechowywane było w poprawnym formacie. Poprawny wpis zawiera imie i nazwisko
    rozpoczynajace sie od du6ej litery, zas pozostałe litery sa małe (np. Jan Nowak, a nie jan
    NOwak).

  5. W klasie Kontakt dopisz metode, zwracajaca, jako wartosc typu int, numer kierunkowy.
    Wskazówka: do zamiany wartosci typu String na int trzeba u6yc wrappera Integer.

0

No wszystko fajnie, ale w czym mamy pomóc, gdzie leży problem? Jak chcesz, żeby ktoś to za Ciebie zrobił to do działu praca i podaj cenę. Btw, PR4 :| ?

0

Ehhh, to jest własnie to u polaków... na wszystkim byście chcieli zarobic:/ Człowiek prosi o pomoc bo nie potrafi takiego czegos zrobic a tu nawet najmniejszysch wskazówek.

0

Nie zadajesz pytania, nie ma odpowiedzi. Nie jest to cecha Polakow. KAZDY chce zarobic na czyms na czym zalezy komus innego - tak dziala ekonomia, wiesz? Po drugie jest to typowo zadanie, ktore powinienes zrobic sam, znaczy uczysz sie tego - ten watek swiadczy, ze nie chce Ci sie tego nauczyc. Czemu my mamy robic to dla Ciebie? Gdyby to jeszcze bylo wyzwanie, to moze by sie ktos znalazl...

0

albo jeszcze inaczej, siedasz na czterech literach, zaczynasz pisać, masz konkretny problem, podajesz kod, błąd i czekasz na odpowiedź ;)

0

Najzwyczajniej w świecie napisz czego nie rozumiesz albo z czym konkretnie masz problem... Nie chce się kompilować to co napisałeś? Nie wiesz w ogóle o co w tym chodzi? Zadania są po to żeby się na nich uczyć więc mogę ci to wyjaśnić albo coś ale nikt nie będzie robił tego za ciebie! Następne zadanie będzie prawdopodobnie trudniejsze (jeśli jakieś następne będzie) i znowu sobie z nim nie poradzisz bo nie potrafiłeś zrobić tego.

edit: aaa i co to jest PR4?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1