co oznacza '?'

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-08 11:35

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Co w przypadku stringow oznacza w javie znak zapytania '?'

Moglby mi to ktos wytlumaczyc na tym przykladzie:

boolean pasożyt = false;
String odżywiaSię()
{ return pasożyt ? "sokami innego organizmu":
"nawozami organicznymi i mineralnymi"; }

Pozostało 580 znaków

nav
2006-11-08 11:48
nav

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

Lokalizacja: Warszawa

1

Skrócony zapis if'a.
warunek ? jeśli true : jeśli false;

I to nie tylko w przypadku stringa, ale można stosowac to wszędzie.


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

Tfuj pan
2006-11-08 12:29
Tfuj pan
0

Znak zapytania. Graficzny znak kończący zdanie pytające. Np.

Ile masz lat, chłopcze?

Pozostało 580 znaków

2006-11-08 12:57

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Skrócony zapis if'a.
warunek ? jeśli true : jeśli false;

I to nie tylko w przypadku stringa, ale można stosowac to wszędzie.

Zrozumiano.Wielkie dzieki.</quote>

Pozostało 580 znaków

2006-11-08 13:54

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

Lokalizacja: Gdańsk

0

Co w przypadku stringow oznacza w javie znak zapytania '?'
ja tylko dodam, ze nie tylko w javie ta składnia występuje

Pozostało 580 znaków

2006-11-08 16:08

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

a np w jakich jezykach jeszcze, bo by było fajnie wiedzieć :)

Pozostało 580 znaków

2006-11-08 17:24

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

również w Delphi, C++, nie wiem jak w Pythonie, ale przypuszczam, że też...bo to popularna forma skrótu If'a


"Zło to zło. Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne, a granice zatarte."

<span style="color: olive">A. Sapkowski "Ostatnie życzenie"</span>

!user image

Pozostało 580 znaków

2006-11-08 18:20

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

c/c++, java, php, c#, java# - w tych na pewno


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-08 19:58

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

jeszcze javascript...

//p.s. to sie nazywa "operator potrójny", w ten sposób można zapisać w jednaj linii kodu nawet kilka warunków:
(warunek1)? {instrukcje1}: (warunek2)? (warunek3)? {intrukcje3}: {instrukcje2}: {instrukcje4}; świetnie się sprawdza jako argument funkcjifunkcja((warunek)?{jezeli_tak}:{jezeli_nie}, drugi_argument, trzeci_argument);


It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

2006-11-08 21:27

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

ok to już nie truje tylko zapytam jak tego operatora użyć w c++?

Pozostało 580 znaków

2006-11-09 00:19

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Tak samo jak w javie, np.

int a = 1;
std::cout<<(a>0)?"wieksze od zera":"niewieksze od zera";

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0