Jak napisac program w java??

0

Witam,

Wymyslilem sobie ze bede sie uczyl jezyka Java, ale juz na wstepie mam problem jak do tego sie zabrac, a mianowicie chcialbym napisac glupi program Hello World ktory jest w kazdej ksiazce, ale jak to zrobic?

Chodzi mi mianowicie jakie programy sciagnac jak je poinstalowac i jak poodpalac te pliki calkowite podstawy wiem ze jestm na razie zielony w tym jezyku i daltego pewnie sa to glupie pytania dla innych znajacych zagadnienie,ale kazdy od czegos zaczynal:). Wiec prosze o pomoc chetno osobe do wsparcia. Sciagnalem sobie nastepujace programy:

jdk-6-beta2-windows-i586.exe,
j2re-1_4_2_12-windows-i586-p.exe,
jdk-1_1_8_006-win.exe,
eclipse-SDK-3.2.1-win32.zip

I tu juz moja prosba co jest do czego??

Chcialbym napisac ten prostacki "program", ale jak?? gdzie mam wpisac ten kod takiego programu i jak to pozniej odpalic i uruchomic.

Wiem ze mozliwe ze juz taki temat byl,ale szukalem i jakos nie moge znalezc, jelsi ktos pomoze bede wdzieczny. Pozdrawiam

0
gadhet napisał(a)

jdk-6-beta2-windows-i586.exe,
j2re-1_4_2_12-windows-i586-p.exe,
jdk-1_1_8_006-win.exe,
eclipse-SDK-3.2.1-win32.zip

I tu juz moja prosba co jest do czego??

jdk - java development kit - zestaw umozliwiajacy kompilowanie programow w javie (potrzebny jak chcesz programowac)
jre - java runtime environment - zestaw potrzebny do uruchamiania programow w javie - tzw. maszyna wirtualna javy - potrzebne zeby odpalic progsa
eclipse - srodowisko programistyczne - m.in. edytor, podpowiadanie skladni, kolorowanie skladni i inne narzenia

Najpierw instalujesz jdk, moze byc beta 6. JRE jest juz tam zawarte wiec nie musisz pozniej tego instalowac. Pozniej rozpakowywujesz gdzies eclipsa i odpalasz. Uruchamia ci sie srodowisko, wybierasz nowy projekt (Java projekt), pare nextow i projekt gotowy. Nastepnie nowa klasa (new class), ktora jakos nazywasz (np. Test) i znowu nexty i finish.

Teraz masz otwarty plik tej klasy do edycji. Tam piszesz cos takiego:


public class tu_nazwa_klasy_np_Test
{
  public static void Main(String [] args)
  {
    System.out.println("Hello World");
  }
}

Of coz na dzien dobry eclipse wstawi tam szablon klasy, wiec mozesz dopisac odpowiednie czesci, badz podmienic. Wazne jest, zeby klasa glowna nazywala sie tak jak plik, np. class Test, plik Test.java.

Nastepnie Run(menu) i Run..., tam Java Application i new. Powinien sam wybrac klase, jesli byla aktualnie otwarta i wtedy start - powinno hulac.

PS. Pisane z pamieci, ale powinno byc bardzo podobnie.

pozdrawiam
johny

0

dziekuje za pomoc mam nadzieje ze zadziala i bedzie oki,jakby co to sie jeszcze odezwe :) Dobrej nocki. Pozdrawiam

0

Witam, jak zainstalujesz jdk, wydaj w wierszu poleceń komende
java -version
by sprawdzić czy dobrze się zainstalowała JAVA, u mnie jest:
java version "1.5.0_08"
java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition
java HotSpot(TM) Client VM

Jeżeli to się nie wyswietli to sprawdź zmienną środowiskową PATH, ja mam taki wpis:
C:\Program Files\Java\jdk1.5.0_05\bin</span>
Programy możesz pisać nawet w notatniku. Otwórz notatnik i wpisz
public class Welcome
{
public static void main(String [] args)
{
System.out.println("Hello World");
}
}

następnie zapisz ten plik jako Welcome.java (nazwa programu musi być taka sama jak nazwa klasy głównej z rozszerzeniem .java)
Uruchom wiersz poleceń (CMD), wejdź do katalogu gdzie zapisałeś ten plik i wydaj polecenia:
javac Welcome.java (kompilacja)
java Welcome (uruchomienie)

jeżeli pojawi się napis
Hello World
to wszystko jest dobrze. Możesz zacząć bawić się z ECLIPSE (super program).

0

Eclipse sam sobie wszystko znajdzie, wiec nie musi nic ustawiac (poza instalacja jdk of coz). Kompilowanie w konsoli jest srednio wygodne (zwlaszcza w porownaniu z ecplise), chociaz tez nie jakies super trudne.

pozdrawiam
johny

0

napisalem sobie taki programik jak pokazaliscie powyzej,ale mam taki problem, jak napisalme taki programik to chcac napsiac drugi jakis inny nie jestem w stanie tego zorbic, tzn napisze,ale przy odpalaniu RUN pojawia mi sie tekst ktory zostal napisany we wczesniejszym programie, takim jak np Hello World, c jest nie tak ze pomimo zamkniecia programu i ponownego uruchomienia eclipse dalej pamieta poprzedni program??

0

Aby uruchomić dowolną klasę zawierającą metodę main używasz opcji Run as wskazując na odpowiedni plik.

0

chce napisac taki oto program:

public class Procedura {

public static void main(String[] args) {
	int x=1, y=2, z=3;
	int a=x+y-2/2+z;
	int b=x+(y-2)/(2+z);
	System.out.println("a="+a+"b="+b);
}

}

ale w poprzednim uruchomieniu eclipse napisalem program hello world i teraz za kazdym razem jak dam uruchom program to odpala mi sie hello world a nie ten program co jest nie tak??:(

0

Daj na Run.. i stworz nowy profil uruchamiania (czy jak sie to tam nazywa).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1