uruchamianie zew.progr.w 'trybie' Open/Edit

0

Witam
Prosze o pomoc na taki temat: mając dany np. plik tekstowy 'plik.txt' chciałbym móc go otworzyć albo domyślną akcją z dwukliku (Open), albo akcją przypisaną do Edit(z menu kontekstowego można wybrać); jak wiadomo info. o tym jest przechowywane w rejestrze, ale chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś w miare prosty sposób by to zaimplementować ?
przeszukując google http://www.google.pl/search?hl=pl&q=java+execute+external+application poczytałem na ten temat, ale o to o co pytam nie znalazłem(chyba że przeoczyłem to);
normalne otwarcie takiego pliku nie stanowi większego problemu :
p = r.exec(new String[] {"cmd.exe", "/c", "plik.txt"});
tylko właśnie jak otworzyć go akcją Edit... ??
Za wszelkie choćby próby odpowiedzi z góry dziękuję.

0

W sumie bezposrednio z java to nie jest zwiazane, chodzi tutaj o komende jaka masz wykonac. Ja bym to zrobil tak:

Process prc;
try{
prc = Runtime.getRuntime().exec("cmd /c edit "+plik.getPath());
} catch(Exception e){}

Nie spradzalem ale powinno dzialac

0

niestety nie działa...

0
feud napisał(a)

niestety nie działa...

niestety duzo mi to nie mowi...

0

nie uruchami sie po prostu, bez komunikatu o błędzie (tego edit nie rozpoznaje, równie dobrze można inne słowa zamiast tego wpisać, efekt będzie taki sam)

0

Powiem szczerze nie wiem dlaczego nie dziala, za zadziala jesli sie zmieni edit na notatnik(notepad).

0

no tak, tylko że tu chodzi o różne formaty plików - plik.txt był tylko przykładowy - np.graficzne, worda, html, pdf; no ale, skoro nikt nie wie, to zakładam, że się tego nie da zrobić przy pomocy funkcji javy

0
feud napisał(a)

no tak, tylko że tu chodzi o różne formaty plików - plik.txt był tylko przykładowy - np.graficzne, worda, html, pdf; no ale, skoro nikt nie wie, to zakładam, że się tego nie da zrobić przy pomocy funkcji javy

Skoro mozna wykonac dowolne polecenie to zrobienie czegos takiego nie jest problemem, po prostu edit nie chce wspolpracowac ale z okienkowymi programami nie ma takiego problemu. Inna sprawa ze np dodatkowe programy do otwierania plikow pdf zazwyczaj nie sa dostepne jako polecenia systemowe i moga byc zainstalowane w roznych miejscach na dysku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1