Class.forName()

0

Witam. Niedawno rozpoczalem nauke Javy, stad kilka pytan:

package sweetshop;

class Gum {
     static { 
          System.out.println("Ładowanie klasy Gum"); 
     }
}

public class Main {
    
     public static void main(String[] args) {
           try {
               Class.forName("Gum");
           } catch (ClassNotFoundException ex) {
               ex.printStackTrace();
           }
     }
} ///:~
  1. Co w zasadzie zwraca Class.forName("Gum"); ?
  2. Dlaczego nie moge wykonac wyrazenia z pytania 1 bez bloku try-catch?

Pozdr.

0
Java Documentation napisał(a)

Returns the Class object associated with the class or interface with the given string name

  1. ta metoda MOZE rzucic wyjatkiem, wiec albo dajesz w try/catch albo main throws ClassNotFoundException. Java jest jezykiem bezpiecznym, wiec wszelkie wyjatki (czyli potencjalne tez) musza byc zlapane, badz przekazane dalej - mowiac krotko - musza byc obsluzone.

pozdrawiam
johny

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1