Złe początki - Start aplication

0

mam plik:

HelloWorld.java:

public class HelloWorld
{
  public static void main (String[] args)
  {
  }

}

kompiluje go tak:

C:\j2sdk1.4.2_12\bin\javac C:\JAVA\HelloWorld.java

uruchamiam tak:

C:\j2sdk1.4.2_12\bin\java C:\JAVA\HelloWorld

i po ostatnim otrzymuje komunikat:

Exceptacion in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: C:\JAVA\HelloWorld

o co chodzi?

0
Ranma napisał(a)

mam plik:

HelloWorld.java:

public class HelloWorld
{
public static void main (String[] args)
{
}

}

> 
> kompiluje go tak:
> 
> C:\j2sdk1.4.2_12\bin\javac C:\JAVA\HelloWorld.java
> 
> uruchamiam tak:
> 
> C:\j2sdk1.4.2_12\bin\java  C:\JAVA\HelloWorld
> 
> i po ostatnim otrzymuje komunikat:
> 
> Exceptacion in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: C:\JAVA\HelloWorld
> 
> o co chodzi?


Ddaj do classpatha "aktualny katalog", ktory jest reprezentwany w classpathie przez kropke "."
0

czyli np niech classpath wyglada tak:

.;"C:\Program Files\Java\jre1.5.0_07\lib\ext\QTJava.zip"

Ustaw sobie to w zmiennych srodowiskowych.

Kliknij prawym przyciskiem myszy na "mój komputer", potem wlasciwości..... itd.

0

czyli tak:
C:\j2sdk1.4.2_12\bin\java -classpath C:\JAVA\ C:\JAVA\HelloWorld
?

nie działa..

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Environment\CLASSPATH
=.;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\QTJava.zip

to juz tak było.. Wiec co jeszcze?!

0
Ranma napisał(a)

czyli tak:
C:\j2sdk1.4.2_12\bin\java -classpath C:\JAVA\ C:\JAVA\HelloWorld

Spróbuj może tak.

cd c:\java
C:\j2sdk1.4.2_12\bin\java HelloWorld

0

Jak sobie ustawisz classpatha tak jak mowilem i do tego w zmiennej PATH bedziesz mial sciezke do C:\j2sdk1.4.2_12\bin to przy zalozeniu ze jestes aktualnie w katalogu ze zrodlem to:

aby skompilowac piszesz:

javac HelloWorld.java

aby uruchomic piszesz:

java HelloWorld

0

i nie ma bata ze nie chodzo!!!

Jesli nie chodzi to zle masz skonfigurowane CLASSPATH i/lub PATH.

0
classpath napisał(a)

i nie ma bata ze nie chodzo!!

święte słowa...

0

cd
działa jak zmienic classpath poszukam dalej sam

dzieki!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1