Java 6 pierwsze spojrzenie

0

Skusiłem się. Ściągnąłem wersję 1.6 Javy (wersja kodowa "mustang"). Dlaczego? Bo wczoraj chciałem skorzystać z dema bezpośrednio ze strony Sun'a i mi powiedziało że musze mieć tą Javę.

Jakie nowości zuważyłem.

Noooo. Po pierwsze szybkość uruchamiania. Nie wiem co inżynierowie Sun'a zmienili ale chwała im za to.

Stronka na localhoście z appletem uruchamia się tak szybko jak stronka w html'u ;) Sam byłem zaskoczony. Aż specjalnie wypchnąłem cały applet na serwer żeby sprawdzić. Aplet nie jest aż taki mały trochę klas się ładuje. Generalnie czas uruchomienia appletu wyniósł czas ściągnięcia klas + 1,5 s. Niezłe osiągnięcie. Jak na javę oczywiście. Chociaż flash'e potrafią się dłużej uruchamiać.

Następne nowum jakie zauważyłem to zupełnie nowe lookandfeel tworzonych aplikacji. Do wyboru różne warianty wyglądu.

Tutaj link mówiący o tym bliżej. http://ensode.net/java_swing_mustang_screenshots_gtk.html Nowa wersja javy generalnie wzięła sporo z GNOME'a :) nawet ładnie to wyszło. szczególnie Crux Theme mi się spodobało.

Ktoś też coś zauważył? ;)

0

Hmm własnie się zastanawiałem czy nie ściągnąć..zresztą z podobnego powodu :). A jakie braki/błędy..jak wygląda działanie programow pisanych we wczesniejszych wersjach, bez problemów ?

0

nie zuważyłem żeby coś się zmieniło w aplikacjach które wcześniej napisałem. uruchomiłem pięć aplikacji i wszystkie poszły

0

w sumie prawda..bo i czemu(choć to beta jeszcze), ale miło ze szybciej działa. Dzięki za info :).
hmm a ciekaw jestem czy NetBeans tez przyspieszył? Choć i tak zawsze pozostane przy Eclipse. Dla mnie najlepsze środowisko.

0

nie wiem czy Eclipse jest najlepsze. Na pewno wiem czego mi w eclipse brakuje (albo nie potrafię zainstalować). Nie ma graficznego projektowania ramek. do duży minus moim zdaniem. NetBeans mają to od wersji 5.0a JBuilder to w ogóle od początku już miał. tego ostatniego środowiska najczęściej używam.

właśnie obejrzałem sobie uruchamianie nlsp - rewelacja Java 6 mniam mniam mniam

0

Sprawdzałem włąśnie i faktcznie jest taki edytor do Eclipse..zgodze się ze to jedyna rzefcz, której mu brakuje. I mam pytanie czy moze ktoś wyjaśnić jak to zainstalować? A ja w tym czasie sam spróbuje, jakby się udało dam znać.

0

Hmm..Dobre wieści..nowa wersja Eclipse jest dostępna a także Visual Editor w wersji 1.2 (Final) teraz zasysam zobaczymy co będzie dalej.

Dla zainteresowanych:
http://download.eclipse.org/tools/ve/downloads/drops/R-1.2-200606280938/index.html

0
jmail napisał(a)

nie wiem czy Eclipse jest najlepsze. Na pewno wiem czego mi w eclipse brakuje (albo nie potrafię zainstalować). Nie ma graficznego projektowania ramek. do duży minus moim zdaniem. NetBeans mają to od wersji 5.0a JBuilder to w ogóle od początku już miał. tego ostatniego środowiska najczęściej używam.

właśnie obejrzałem sobie uruchamianie nlsp - rewelacja Java 6 mniam mniam mniam

a propos tego graficznego edytora ramek to ja uzywam pod eclipse czegos co sie nazywa Designer v.4.0.1 for Eclipse ( po uprzednim zainstalowaniu WindowBuildera for Eclipse v.3.1) i nie musze juz klepac kodu dla ramek :-) ale pewnie juz wiecie :-)

0

Akurat nie wiedziałem.. :) chętnie sprawdze, a narzędzie od Eclipse sprawdzałaś może - ten Visual Editor?
BTW czy któraś wersja WindowBuildera jest darmowa?

0

Nie nie sprawdzalam ale pewnie sie skusze.
To na czym pracuje to bardzo fajna sprawa. Dla widomosci jezeli instalujesz tego plug-ina to musisz posluzyc sie adresem mac twojego komputera do wygenerowania licencji ( WindowBuilder) a potem tylko wgrywasz odpowiednie pakiety z Designera do twojego katalogu roboczego Eclipse :-) Jestem malo doswiadczona w Javie a ten plug-in bardzo mi wszystko ulatwia :>

0

zastanawiam się. Przecież i NetBeans i Eclipse są oparte na tym samym silniku więc po co Eclipse? Nie zrezygnuję z Beansów a już na peno nie zrezygnuję z JBuildera :)

Możecie Buildera też za darmo pociagnąć ze strony Borlanda :)

I JBuilder współpracuje z Javą 6. Przetestowałem :) mniam mniam mniam

Beansy też działają :) z Javą 6 :)

0

hehe..fakt ale NetBeans u mnie tak jakos dziwnie chodził..wydaje mi sie ze Eclips lepiej/szybciej. Jest przyjemniejszy w obsłudze choć jak sprawdzałem rożne środowiska to tylko te 2 przypadły mi do gustu ale skończyło się na Eclipse..bardzo wygodny ;p..JBuildera nie widziałem.

0

Jeżeli używałes kiedykolwiek Delphi to bedziesz sobie chwalił JBuildera. Wszystko co potrzebujesz tam masz :D

Jestem przywiązany do Borlanda. I jakos tak wyszło. Jak robie applety czy cokolwiek innego to ze spokojem JBuilder sobie radzi. I jest nawet w wersjach pod Lin i Sol. Więc nie ma problemu.

Polecam wszystkim. Bardzo ładnie mi się wydaje jest to rozożone. :)

0

Sciagne, sprawdze, bo Visual Editor pod Eclipse działa, ale... ehh przydałby sie procek 2-rdzeniowy ;) ;p
tylko czy Foundation ma wszystko co potrzeba?

0

ściągnij enterprise trial na foundation po 30 dniach. wiem że niektórych rzeczy mu brakuje. jakieś JDataStore i takie rzeczy. ale tego nigdy nie używałem. Bez problemów korzystam i cały face graficznie projektuję.

Na pewno ma całego swinga i AWT. Resztę nie pamiętam bo jadę na Enterpris'ie

0

Jak juz rozmawiacie nad IDE to czy ktos mi moze powiedziec w jakis posob moge sobie zapisac moje preferencje z eclipsa do pliku? Czy sie da? Bo siedzielem nad konfigiem pol dnia i wolalbym moc to jakos wyeksportowac :D
Co do Javy 6 to faktycznie zasowa, hhahahah, cool!

0

Tam jest cos takiego jak Perspective - zapisz sobie ustawienia i juz :) sprawdze dokładniej za chwile.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1