NetBean JDialog

0

Jak zrobic cos takiego by w JDialog (sluzacy do logowania) w polu gdzie sie bedzie wpisywac login i haslo, po wpisaniu odpowiednich danych program je pobieral i porownywal i po kliknieciu OK :

  1. w przypadku nieodpowiednich danych pojawial sie komunikat
  2. w przypadku odpowiednich parametrow wywolac kolejne okno JFrame
    Jak mozecie to podajcie kolejnosc wykonywania krokow bo na chwile obecna NetBean jest dla mnie czarna magia mimo iz uchodzi za prosty programik No ale dla poczatkujacych zawsze to jest nie wiadomo jak trudne ;-) Dzieki z góry za wszelką pomoc
0

to musz przyklad jak moze to wygladac:

import java.awt.;
import javax.swing.
;

class Klasa1
{
static final String poprawneHaslo = "lala";
static boolean flaga = true;
public static void main(String[] args)
{
while(flaga)
{

		String haslo = JOptionPane.showInputDialog(null, "Podaj haslo:");
		if(haslo.equals(poprawneHaslo))
		{
			new NoweOkno();
			flaga = false;
		}
		else
		{
			JOptionPane.showMessageDialog(null,"Bledne haslo");
		}
	}	
}

}

linijka "new NoeOkno()" to tworzenie nowego obiektu, ktory utworzy okno JFrame

0

sorka, bo podalem Ci przyklad tylko z haslem, tutaj masz juz przyklad z loginem i haslem, mozna zrobic to w jednym oknie wykorzystujac JDialog, ale to juz jest trudniejsze.

import java.awt.;
import javax.swing.
;

class Klasa1
{
static final String poprawneHaslo = "lala";
static final String poprawnyLogin = "kkkk";
static boolean flaga = true;
public static void main(String[] args)
{
while(flaga)
{

		String login = JOptionPane.showInputDialog(null, "Podaj login:");
		if(login.equals(poprawnyLogin))
		{
			String haslo = JOptionPane.showInputDialog(null, "Podaj haslo:");
			if(haslo.equals(poprawneHaslo))
			{
				new NoweOkno();
				flaga = false;
			}
			else
			{
				JOptionPane.showMessageDialog(null,"Bledne dane");
			}
		}
		else
		{
			JOptionPane.showMessageDialog(null,"Bledne dane");
		}
	}	
}

}

0
elcrack napisał(a)

sorka, bo podalem Ci przyklad tylko z haslem, tutaj masz juz przyklad z loginem i haslem, mozna zrobic to w jednym oknie wykorzystujac JDialog, ale to juz jest trudniejsze.

import java.awt.;
import javax.swing.
;

class Klasa1
{
static final String poprawneHaslo = "lala";
static final String poprawnyLogin = "kkkk";
static boolean flaga = true;
public static void main(String[] args)
{
while(flaga) //1
{

  	String login = JOptionPane.showInputDialog(null, "Podaj login:");//2
  	if(login.equals(poprawnyLogin)) //3
  	{
  		String haslo = JOptionPane.showInputDialog(null, "Podaj haslo:");//4
  		if(haslo.equals(poprawneHaslo)) //5
  		{
  			new NoweOkno();
  			flaga = false;
  		}
  		else  //5
  		{
  			JOptionPane.showMessageDialog(null,"Bledne dane"); //6
  		}
  	}
  	else  //3
  	{
  		JOptionPane.showMessageDialog(null,"Bledne dane");  //6
  	}
  }	

}
}

kroki:
1 - petla, ktora sie powtarza dopoki flaga = true
2- pobranie loginu
3 - sprawdzenie czy poprawny login jesli tak przechodzimy dalej do hasla jesli niepoprawny to wyskakuje komunikat o blednych danych nr 6
4 - pobranie haslo, ale tylko gdy login jest prawidlowy
5 - sprawdzenie hasla jesli poprawne to tworzy sie nowe okno i flaga zmienia wartosc na false i petla juz wiecej nie nie wykona, jesli bledne haslo to wyskakuje komunikat o blednych danych i od poczatku wpisujesz login
6 - wypisywanie komunikatow o blednych danych

0

dzieki wielkie za pomoc :-)

0

a jak np. to. Mamy np. imie, nazwisko, adres. z polami JTextField. I teraz chcemy zrobic cos takiego Robimy bazke danych np. w exelu. Potem kozystajac z tego interfejsiku chcemy znalezc jakas osobe z tymi danymi i wyedytowac to z mozliwoscia wprowadzenia poprawek w danych, usunac caly wpis lub ewentualnie dodac nowy. Bede chciala ( tak tak jestem dziewczyna ;-) i to jest zadkosc by ktos taki jak ja zajmowal sie programowaniem ;-)) by dane byly pobierane z bazy na serwerze, no ale to jeszcze nie teraz Za duzo nowości ;-) Pozdrawiam i dzieki za wszystko

0
kaori napisał(a)

I teraz chcemy zrobic cos takiego Robimy bazke danych np. w exelu.

Raczej w Accessie

kaori napisał(a)

chcemy znalezc jakas osobe z tymi danymi

Z wpisanych danych tworzysz odpowiednie zapytanie SQL.
String sql = "SELECT * FROM osoby WHERE nazwisko LIKE \'%" + poleNazwisko.getText() + "%\'";
Potem wykonujesz tego sql'a. Przykład jest tutaj: http://javaalmanac.com/egs/java.sql/GetRsData.html
W wyniku będziesz miała ID pobranych wierszy. Za jego pomocą wskazujesz wiersz do edycji wykonując odpowiednie zapytanie SQL'a.

kaori napisał(a)

...by dane byly pobierane z bazy na serwerze, no ale to jeszcze nie teraz Za duzo nowości ;-)

Aby dane były pobierane z serwera wystarczy zmienić adres i ewentualnie sterownik. To nie jest trudne.

0

Troszeczke zmienilam ten programik co mi podales, tzn. w miejsce NewOkno(); wpisalam
JFrame ramka = new JFrame(okno1);
ramka.setSize(300,300);
ramka.setLocation(200,200);
ramka.setVisible(true);
To wszystko w tym drugim IF I teraz chce dolaczyc do tej ramki komponenty 3 JLabel i 3 JTextField No wiadomo imie, nazwisko i adres. Troche nie wiem czy te komponenty lacznie z tym okienkiem mozna umiescic we wnetrzu tego ifa czy moze trzeba to napisac w oddzielnej klasie i wywolac w ifie - nie wiem co jest lepsze no i by ten interfejsik byl taki w miare przejrzysty. I jeszcze jedno czy mozna zrobic tak by login i haslo byly w jednym okienku? jak by to wtedy mniej wiecej wygladalo?

0
kaori napisał(a)

I teraz chce dolaczyc do tej ramki komponenty 3 JLabel i 3 JTextField ...
moze trzeba to napisac w oddzielnej klasie i wywolac w ifie

Bezwzględnie trzeba napisać oddzielną klasę.

kaori napisał(a)

czy mozna zrobic tak by login i haslo byly w jednym okienku?

Oczywiście, że można. Proponuję, żebyś utworzyła sobie takie okno dialogowe za pomocą edytora GUI.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1