Problem z dodawaniem komponentów

0

Pisze obecnie komunikator internetowy i mam taki problem. Mianowicie nie wiem jak zrobić żeby w okienku rozmowy po kliknięciu na przycisk wysylajacy wpisany tekst pojawiał mi się on w okienku nad polem z ktorego wprowadzam tekst (coś jak w gg ). Stworzyłem komponent JScrollPane ktory wydal mi sie jako jedyny sensowny do tego i nałożyłem JPanel na niego. Teraz w actionPerformerze dla przycisku wysyłającego dodaje do mojego panelu z okienkiem rozmowy JLabel bo JPanel przyjmuje tylko komponenty i inicjuje go oczywiscie najpierw Stringiem odpowiednim. I problem w tym ze label'e z tekstem mi sie dodawaja ale nie widze efektu w postaci tresci wiadomosci w okienku w ktorym ma to byc wyswietlane. Czy moze trzeba napisac jakąś funkcję odświeżającą JPanel ?? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje. Pisze pod NetBeans'em 5.0.

0

nie tędy droga...
robisz tak:
musisz mieć
JTexteArea area1=new JTextArea();
a potem tworzysz:
JScrollPane skrol1 = new JScrollPane(area1);
a skrol1 pakujesz do kontenera...
i juz działa....

pzdr....

0

witajcie,
jako projekt mam do napisania komunikator internetowy (w javie), ale nie wiem jak sie do tego zabrac.. :/ mozecie mnie naprowadzic od czego powinienem zaczac itp?
z gory dziekuje, pzdr

0
obroster napisał(a)

witajcie,
jako projekt mam do napisania komunikator internetowy (w javie), ale nie wiem jak sie do tego zabrac.. :/

Model komunikatora może wyglądać tak:

  • komuniktator jako klient TCP łączy się z serwerem wielowątkowym
  • serwer wielowątkowy obsługuje wielu klientów i rozsyła komunikaty między nimi

Aby napisać komunikator potrzebne Ci będą klasy:

  • Socket - dzięki niej podłoczysz się do serwera
  • InputStream, OutputStream - strumienie do odbierania/wysyłania danych pobrane z socketa
  • BufferedReader, BufferedWriter - gdy będziesz chciał przesyłać czysty tekst
  • Thread - aby utworzyć wątek czytający dane przychodzące z serwera

Natomiast do serwera potrzebne będą:

  • ServerSocket - do nasłuchiwania
  • Socket - to trzymania połącznia z klientem
  • klasy strumieni - patrz wyżej
  • Vector lub HashMap - na przechowanie wszystkich połączeń z klientami np socketów
  • Thread - do odbierania danych przychodzących od klientów

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1