Kalkulator liczb zespolonych

0

Witam,
Mam wielki problem - nie kumam nic z Javy a na zaliczenie na następną sobotę mam programik:;(

Napisz prosty kalukator liczb zespolonych obsługujący dodawanie, odejmowanie i mnożenie. Użytkownik może wprowadzić dwie liczby zespolone i wybrać działanie jakie należy wykonać.

Nie mam pojęcia co to są liczby zespolone po polsku (wiem ze składają się z części rzeczywistej i urojonej) a co dopiero w Javie.

Od czego powinnam zacząć, jakich pętli użyć i w jakiej kolejności. Błagam pomóżcie, bo chciałabym jednak zaliczyć ten semestr i zakumać tą Jave :(

0

no i co mozna tu powiedziec? znajdz kurs javy na necie, dowiedz sie, czym sa liczby zespolone i jedziesz. gdy bedziesz miala problem z czyms onkretnym, to wtedy daj znac.

0

Można powiedzieć że dodawanie liczb zespolonych to jets cos jak dodawanie wektorów, tylko trochę inaczej się nazywają, ale zasada jest podobna.

Czy program ma być napisany w czystej jawie , w czym ma być kompilowany.
Może sciągniesz sobie Visual studio Microsoftu z Jawą, wydaje się być czytelne łatwe do opanowania dla potrezb zrobienia dwóch okienek i przycisku dodaj.

0

Takich programow sa na necie tysiace... wystarczy troche poszukac

Zacytuje tylko wypowiedz Pana Marcina Olszewskiego z postu "Czy ktos pomoze mi napisac program ??"

Wlos sie mnie jezy jak widze takie posty!
Czlowieku, przeciez kazdy z tych tematow jest do napisania w 1 - 2
godziny nawet ze slaba znajomoscia Javy!
Zastanow sie, moze warto by zmienic przedmiot/kierunek, co?

0

Nie chodzi mi o to żeby ktoś to za mnie napisał, tylko mi pomógł, rozumiem liczby zespolone jako pary liczb, np. (5,7), (4,8) - wiem jakie komendy trzeba wykonać, żeby zrobić kolejne działanie:
dodawanie: (a1,b1) + (a2,b2) = (a1+a2, b1+b2)
odejmowanie: (a1,b1) - (a2,b2) = (a1-a2, b1-b2)
mnożenie: (a1,b1) * (a2,b2) = (a1a2-b1b2, a1b2+a2b1)

Ogólnie kumam, że jak podam te dwie liczby zespolone i wybiore działanie muszą się wykonać te komendy, ale nie wiem jak to w języku javy napisać - ogólnie to pisze w eclise, ale totalnie nie wiem jak się za to zabrać :(

Podpowiedzcie chociaż jak zacząć, może dojde jak to się robi

0

mala podpowiedz:

zrob sobie klase 'Zespolona' posiadajaca 2 pola: Re i Im.
Następnie robisz sobie f-cje:

Zespolona dodawanie(Zespolona zes1,Zespolona zes2){
Zespolona wynik;
wynik.Re=zes1.Re+zes2.Re;
wynik.Im=zes1.Im+zes2.Im;

return wynik;
}

jednak mimo wszystko, jeżeli studiujesz informatykę, to na prawdę radziłbym pomysleć o zmianie kierunku

pzdr.

0

Generalnie to studiuje informatykę i ekonometrię - nie mam problemów z HTML, z C też raczej nie, ale niestety poza tym, że studiuje (zaocznie) też pracuję i nie zawsze jestem w stanie dotrzeć na zajęcia - po prostu nie chodziłam na wykłady i ćwiczenia z Javy i stąd moja niewiedza :) ale staram się ją nadrobić jak tylko mogę, ale dzięki za podpowiedź - teraz przynajmniej wiem mniej więcej jak się za to zabrać :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1