przysłaniające sie okna. AWT

0

promalem mam nastepujacy, Mam oknko glowne Frame, i z tego okna wywoluje drugie okno frame z ustawieniami programu. jak zrobic zeby okna drugie nie dalo sie przyslonic przez okno glowne. Wiem ze w swingu mozna cos takiegho zrobic, na zasadzie rodzic potomek, ale program jest juz parwie skonczony nie chciala bym juz tego przerabiac, ani mieszac Swinga z AWT.
Ktos ma jakis pomysl ? [green]

0

okna potomne twórz jako dziedziczące z klasy Dialog i ustawiaj w ich konstruktorze setModal(true). Blokują one okno rodzica, dopuki nie zostaną zamknięte a ich obsługa nie różni się od innych klas "okienkowych" (jak np frame)

0

Ale czy mozna do tego dodawac textField i inne pola ?

0
karolinaa napisał(a)

Ale czy mozna do tego dodawac textField i inne pola ?

tak. to obsługujesz tak samo jak każdy frame (te same metody, rozkłady etc), jedynym dodatkiem jest ustawienie mu setModal(true);

0

dzieki o to mi chodzilo:)
A czy jest jakis sposob zeby te okno dialog, bylo umieszczone na srodku okna rodzica? czy trzeba kombinowac z wpsolrzednymi? i samemu to wyliczyc ?

0
karolinaa napisał(a)

dzieki o to mi chodzilo:)
A czy jest jakis sposob zeby te okno dialog, bylo umieszczone na srodku okna rodzica? czy trzeba kombinowac z wpsolrzednymi? i samemu to wyliczyc ?

możesz sobie ustawiać gdzie się okna mają pojawiać za pomocą metody
setLocation(), a w połączeniu z setSize() możesz je np. wyśrodkować na pulpicie
np jeśli okno ma rozmiar size (jako Dimension), to możesz je wyśrodkować:
setSize(size);
Dimension rozdzielczosc=Toolkit.getDefaultToolkit().getScreenSize();
setLocation((rozdzielczosc.width-size.width)/2,(rozdzielczosc.height-size.height)/2);

0
karolinaa napisał(a)

dzieki o to mi chodzilo:)
A czy jest jakis sposob zeby te okno dialog, bylo umieszczone na srodku okna rodzica? czy trzeba kombinowac z wpsolrzednymi? i samemu to wyliczyc ?

najlepiej zrobic to tak :

setLocationRelativeTo(parent);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1