Rysowanie na komponencie

0

Mam pytanie czy na komponencie JeditorPane da się wstawić obrazek na tło?
Ewentualnie jak? :)

0

da się to zrobić, musisz ustawiś editor w tryb html i podać obrazek jako background

JEditorPane jep=new JEditorPane(); //tworzysz editora
jep.setContentType("text/html"); //tryb na htlm (mime)
jep.setText("<html><body background=file:"foto.jpg">"); //obrazek jako tło

0

Hmm wszystko by bylo tak proste, gdyby nie ograniczenia przy ładowaniu pliku :|?

0
Mandros napisał(a)

Hmm wszystko by bylo tak proste, gdyby nie ograniczenia przy ładowaniu pliku :|?

tzn tworzysz applet?
one mają to do siebie że ładują TYLKO pliki z ich lokalizacji tzn. te co są powiedzmy na tym samym serwerze (tej samej stronie www)
jeśli chcesz, aby ładować dowolny obrazek z dysku musisz podpisać aplet, albo generować kod appletu dynamicznie z parametrem stanowiącym załadowany na serwer obrazk użytkownika (np. za pomocą np PHP)

0

Mam plik na tym samym serwerze mimo to się czepia (chyba, że coś źle robie).

0
Mandros napisał(a)

Mam plik na tym samym serwerze mimo to się czepia (chyba, że coś źle robie).

miałeś rację, testowałem to tylko w eclipse to działało, ale już rozwiązałem ten problem :]
jep.setText("<html><body background="+this.getCodeBase()+"\foto.jpg"+">");
to działa już w porządku jep: jeditorpane
reszta kodu tak jak w postach wyżej

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1