Problem z JAVA

0

Pisałem juz w JAVA kilka programów, jednym z nich była gra. Wszystko działało pieknie jeszcze nawet w te wakacje. Teraz gdy po kompilacji próbuje uruchomich dowolny program poleceniem "java nazwa_programu" wyrzuca mi błąd "Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: nazwa_pliku " Zaznaczam że nie mogę uruchomić także tych programów które napisałem sam i uruchamiałem je w ten sam sposób bez problemu jeszcze 2 miesiące temu. Próbowałem przeinstalowywać SDK ale nic nie pomaga. Wie ktoś jak rozwiązać ten problem?

0

Moze dopisz w main jakiegos try'a:

try{  
//tu fragmety kodu z main'a
} catch (Exception e) { e.printStackTrace();} 

... jak widac jest jakis wyjatek. Probuj sprawdzac po kilka linijek. Obsluga wyjatku wywali ci jakies blizsze informacje na temat tego problemu.

0

Takie wyłapywanie Exception nic mu nie da, gdyż hierarchia dziedziczenia dla klasy reprezentjącej wyjątek NoClassDefFoundError, wygląda następująco: Throwable->Error->NoClassDefFoundError

Sam błąd oznacza, że VM nie była w stanie znleźć definicji stosownej klasy. Sugeruję określić CLASSPATH przy wywołaniu java -cp ... i zastanowić się czy faktycznie została podana poprawna nazwa głównej klasy (nie programu!).

pzdr,
y.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1