jak otrzymac date

0

chcialem sie dowiedziec jak dostac sie do daty w systemie ?? (czyli aktualnej daty/godziny jaka mamy na kompie)

z gory dzieki

0

GregorianCalendar teraz= new GregorianCalendar();
int dzien = teraz.get(Calendar.DAY_OF_WEAK);
i tak samo

Calendar.DAY_OF_MONTH
Calendar.DAY_OFYEAR
Calendar.HOUR
Calendar.MINUTE
Calendar.SECOND
Calendar.MONTH
no i zaimportuj biblioteke
java.util.GregorianCalendar
zresztą popatrz w dokumentacji gdzies pod hasłęm Calendar, Date, Time albo jakos tak(dokłądnie nie wiem )

0

Mozesz rowniez:

Date dateTemp = new Date();
SimpleDateFormat formatter = new SimpleDateFormat("yyyy-MM-dd, HH:mm:ss");
String strData=formatter.format(dateTemp);
System.out.println("Rozpoczeto prace programu -> " + strData);

Obiekty klasy Date beda mniejsze od tych z Calendar ktory proponuje samos, a co za tym idzie bardziej ograniczonym, jednak do pozyskania aktualnej daty, wystarcza w zupelnosci :]

0

kurcze ale odkopalem watek :)

podany przyklad bylby ok gdyby nie fakt ze w konstruktorze trzeba podac jakas wartosc LONG

Date(long date)
Constructs a Date object using the given milliseconds time value.

wie ktos jak otrzymac ta date? :))))

0

today = new Date();

Sprawdziłem i działa.
Chyba zapomnieli napisać w dokumentacji javy o tym konstruktorze bezargumentowym.

0

Tak jak napisał axiomat. Przykład na pewno działa, przy tym konstruktorze nie trzeba podawać daty.

Teraz przyszedł mi jeszcze jakiś pomysł, może masz tak jakąś klase Date i to tam trzeba wpisać te milisecundy?

0

Patrzyłem w pomocy i jest napisane o konstruktorze bez argumentowym.

0

Unresolved compilation problems:
The constructor Date() is undefined

chyba jednak jest cos nie tak :)

0
import java.util.Date;

public class HelloW {

	public static void main(String[] args) {
		Date d = new Date();
		System.out.print(d);

	}

}

Az ciezko o prostszy kod, to dziala i wyswietla to:
Tue Jun 19 0051 CEST 2007

Może masz jakaś starszą wersje Javy zainstalowaną i tam nie ma takiego konstruktora, chociaż jakoś nie kojarzę aby nie było we wcześniejszej wersji, chybaz że dużo wcześniejszej :), Ja mam 6.0

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1