Wstawianie rysunków do Frame'a

0

Witam

nie moge sobie poradzic z nastepujacym problemem

Chce aby na utworzonym Frame'ie pojawiala sie lista obrazkow, przedzielona opisem...przy czym kazdy obrazek to inny plik .jpg

czyli:
napis
obrazek
napis
obrazek
itd...

i zeby to oczywiscie bylo ze scrollbarem

probowalem to zrobic za pomoca JLabel, ale nie moglem wywolac dla tego obiektu JScrollPane'a. prosze o pomoc

przy okazji drugie pytanie apropos JScrollPane. Mam juz utworzony JTextArea na JScrollPane'ie. Jest ok, bo po dojechaniu tekstu na dol obszaru, pojawia sie pionowy scrollbar. problem polega na tym, ze nie przesuwa sie automatycznie za tekstem... czyli linijki sie dodaja na koncu, ale widoczny obszar wciaz pozostaje na gorze TextArea - nie wiem jak to roziwazac zeby sie automatycznie przesuwalo za tekstem. Zwykly TextArea nie ma tego problemu, ale z kilku powodow wole to miec na JTextArea

0
soska66 napisał(a)

...na utworzonym Frame'ie pojawiala sie lista obrazkow, przedzielona opisem...

Sam sobie odpowiedziales na pytanie... ma to byc lista.... LISTA. A wiec JList bedzie moze nie niezbedny, ale z cala pewnoscia zalecany :]
Jak to zrobic?
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/uiswing/components/list.html
Tam masz fajnie wytlumaczone... praktycznie to moglbys tylko pozmieniac dowolny kod zamieszczony ne tej stronie i juz gotowe... 5 min ze stoperem w reku :/

0

dzieki - dalem rade z ta lista:)

prosze jeszcze o pomoc w tej drugiej sprawie - z JScrollPane

dla przypomnienia i powtornego wyjasnienia:
na JScrollPane mam TextArea. chodzi o to,ze jak tekst dojedzie do dolu TextArea, to pasek przewijania pionowego sie nie przesuwa "za tekstem" tylko pozostaje na gorze TextArea. co zrobic zeby automatycznie sie przesuwal

0

Sproboj zamiast JTextArea uzyc JTextPane (to taki rozbudowany JTextArea :] ). Przykladowy kod:

JPanel jPanelEdytor = new JPanel();
JTextPane jtpEdytor = new JTextPane();
JScrollPane jScrollEdytor = new JScrollPane(jtpEdytor);

jScrollEdytor.setVerticalScrollBarPolicy(JScrollPane.VERTICAL_SCROLLBAR_AS_NEEDED);
jPanelEdytor.add(jScrollEdytor);

Polecam ci bardziej ten JTextPane, poniewaz mozesz go sobie wypelniac uzywajac kodu HTML, a wiec mozesz zrobic z tego naprawde efektowny Panel edycyjny [green] . JTextArea to taka bieda... mozna zmienic kolor czcionke itd, ale po co tyle pisac, zmieniac wlasciwosc itd... to po prostu zbyt skomplikowane a i tak z tych wysilkow niewiele wynika, bo po prostu JTextArea nadaje sie do wywalenia tekstu i tyle. Szukasz fajerwerek -> patrz JTextPane [diabel] :
http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1