[java] suma szeregu

0

cześć Wam, jestem tutaj pierwszy raz ale jaknarazie bardzo mi się podoba :) , dopiero zaczynam zabawe z programowaniem (jeżeli można tak to nazwać) a dokładnie chodzi mi o jave, jednak w szkole z wykładów i ćwiczeń trudno wynieść jakąs konkretną wiedzę :/ a mam do zrobienia 2 programy , jeżeli jest taka możliwość to mógłby ktoś mi jakoś pomóc albo je napisać,

1 program:
napisac program, który dla danej (wygenerowanej za pomocą generatora liczb losowych) macierzy a[N][N]
obliczy sumy elementów w każdym wierszu, a następnie wypisze na ekran ten rząd, w których te sumy są odpowiednio największa
i najmniejsza.
Wskazówka: sumy elementów w każdym wierszu można przechować w tymczasowej tabeli pomocniczej b[N] a następnie znależć indeksy
tych elementów dla których wartość b[i] są odpowiednio największa i najmniejsza.
Te indeksy wskażą wiersze tablicy a[N][N]

2 program:
Napisać program, który wyznaczy wartość N dla której suma szeregu: 1/1+ 1/2 +1/3 + 1/4 + 1/5 +1/6 + 1/7 +1/8 + .....+ 1/N będzie większa od 3,Wskazówka: Obliczenia należy prowadzić na liczbach rzeczywistych.

ZA WSZELKĄ POMOC DZIĘKUJE ;)

0

odp. na to drugie z tymi 1/N

    float tmp=0;
    float i=1;
    for(;;i+=1){
        tmp+=1/i;
        if(tmp>3)break;
    } 
    System.out.println(java.lang.String.valueOf(tmp)+ "  -  " +i);
0

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA STEFANOROMANO , ;) [browar]

0

a tym drugimtojzu sobie sam chyba poradzisz


stefano romano sie zmienia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1