[Java] Tablica Stringów

0

chcĘ zapisac do tablicy stringow cokolwiek i robie tak
String[] tablica;
String slowo="jakies slowo";
tablica[1]=slowo

Dlaczego to nie dziala?

0
String[] tablica = new String[10];
String slowo="jakies slowo";
tablica[1]=slowo;

Tablica to zwykly obiekt, wiec i ja musisz instancjonowac za pomoca new...

0

Pamiętaj jednak, że tablica ta jest indeksowana od zera, więc kod:

  String[] tablica = new String[1];
  String slowo = "jakies slowo";
  tablica[1] = slowo;

nie zadziała,
pozdrawiam

0

Zadziała, wstawić możesz w dowolne miejsce takiej tablicy... Inna sprawa, że pierwszy element jest pod indeksem 0.

Pozdrawiam,

0

@gzreval, wydało mi się nieprawdpodobne to co napisałeś. Sprawdziłem - nie działa: ArrayIndexOutOfBoundException: 1.
pozdrawiam

0

@bogdans - cały ambaras wynika z tego, że jeden z odpowiadających definiwał tablicę 10 a drugi 1 elementów. W pierwszym przypadku - nie na wyjścia - musi działać, w drugim oczywiście nie.

Nie zauważyłem, że drugi kod miał tablicę jednoelementową.

Dzięki za zwrócenie uwagi.

Pozdrawiam, </b>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1