zmiana tla w JLabel (java)

0

moze mi ktos powiedziec jak zmienic kolor tla w Jlabel

probowalem tego ale nie odnioslem poszukiwanego przeze mnie skutku

lab=new JLabel("napis1",JLabel.CENTER);
lab.setBackground(new Color(155,0,0));

        
0

Z colorem textu rowniez nie moge sobie poradzic

bylbym wdzieczny gdyby ktos podal mi odpowiednia metode

0

witam
sproboje moze utworzyc opbiekt font ,nadac mu kolor i potem dla zmiennej typu string jest chyba metoda setFont czy cos takiego.

Czy to zadziała to pojęcia nie mam.

0

niestety ten sposob nie dzila

Font nie moze zmieniac kolorow nie ma takiej metody

aczkolwiek znalazlem metode dziwnie brzmiaca

void setForeground(Color c) ktora wlasnie zmienia kolor napisow w komponentach

jesli chodzi o tlo labela nie znalazlem jeszcze tego
pozdrawiam!!!

0

Z dokumentacji:

"The background color affects each component differently and the parts of the component that are affected by the background color may differ between operating systems."

Sprawdź coś takiego.
Spróbuj nadać mu kolor tym setBackground, a potem posłóż się metodą:
isBackgroundSet.

I napisz, co ona zwraca. True, czy false.

0

zwrocilo mi true i co mi to daje
poza tym ze wiem ze kolor nie zostal odziedziczony po przodku

0
gosc napisał(a)

zwrocilo mi true i co mi to daje
poza tym ze wiem ze kolor nie zostal odziedziczony po przodku

Znaczy, że pozornie kolor zmieniono. Jeśli robisz to na aplecie, to spróbuj 2 rzeczy:

  1. Albo odmalować aplet
  2. Albo ustawiać kolor tła labela w metodzie paint()
0

przed zmiana koloru ustawiasz setOpaque(true) - 100%działa

0

cojac ma racje wysztarczy uzyc ".setOpaque(true);"
http://forum.java.sun.com/thread.jspa?threadID=560186&tstart=135

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1