problem z return w javie

0

Jak mam zrobic, żeby jakaśfunkcja zwracała mi wartość kilku zmiennych??

...
int liczba = 5;
int liczba 2 = 3;

costam()
{
liczba = 15;
liczba2 = 77;
return(??);
}

i jak mam zrobić zeby zwrócilo mi wartość zmiennej liczba i liczba2??

wyświetlam:

g.drawString("wynik po funkcji " + liczba(), 5, 150);

0

Uzyj typow opakowujacych : Integer, Double itd, a jako wartosc zwracana z funkcji podaj Object.

0

czyli jak??:) nie wiem o co chodzi. Możesz mi to opakować??:)

0

A nie łatwiej zrobić:

  1. Zwykłą klasę:
class Zwracane 
{
  int a = 0;
  int b = 0;
}

public class MojaKlasa
{
  Zwracane zw = new Zwracane();

  public metoda()
  {
     //instrukcje
     zw.a = 5;
     zw.b = 3;

  }
}

</cpp>
0

przy klasach to sie całkiem gubie wiec mozecie mi napisac zeby funkcja zwracała kilka zmiennych?

0

Funkcja moze zwracac jednoczesnie co najwyzej jedna wartosc! Ale wartosc ta to moze byc oczywiscie obiekt jakiejs klasy (lub w C++ struktury) ktora moze miec wiele pol, wiec warto pocwiczyc troszke z klasami. Inaczej sie nie da.

0

Sorki moj blad zle zrozumialem intencje pytajacego. Funkcja jak juz wczesniej wspomniano moze zwracac tylko jedna 'rzecz' lecz ta jedna 'rzecz' moze zawierac wiele mniejszych.

0

:-/ Rany kiedy ja sie tego naucze [???] [???]

0

ehem a skoro zmienne sa tego samego typu to czemu by nie zwracac tablicy.... a jak sa roznego to kolekcji

0

Nie da się zwrócić 2 zmiennych za pomocą return. Tak się nie da gdyż nie możesz przypisać 2 zmiennych dla jednej zmiennej. To zależy po co chcesz zwrocić wartość tych 2 zmiennych. Domyślam się że chcesz, żeby byly one zapamietane poza tą funkcją w ktorej są one modyfikowane. Po prostu przekaż te zmienne jako parametry do funkcji, np.:

int l1=54,l2=0;
...
...
costam(int l1,int l2) {
l1=4;
l1=6;
}

Nie wiem czy o to Tobie chodzi, ale mam nadzieje że tak. Pozdrawiam

0

Wookash: to nie bedzie dzialac.

0
Wookash napisał(a)

int l1=54,l2=0;
...
...
costam(int l1,int l2) {
l1=4;
l1=6;
}

Jeśli już to:

int l1, l2; //ewentualnie inicjalizacja

//inny kod

void costam(int l1, int l2){
    this.l1 = l1;
    this.l2 = l2;
}
</cpp>
0

witam

skoro masz

g.drawString("wynik po funkcji " + liczba(), 5, 150);

to moze niech funkcja zwraca String i bedzie po problemie

pozdrowienia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1