JAVA program do przeliczania walut

0

Potrzebuje program napisany w JAV-ie ktory po wpisaniu do okienka kursu euro i zatwierdzeniu wyskaluje okienko aby wpisac ile mam pln i po zatwierdzeniu wylkakuje wynik ile mamy euro za podane pln.

powienno to jakos tak wygladac:

import javax.swing.JOptionPane;
public class kurs
{
public static void main (String[] args)
{
String kurs;
kurs = JOptionPane.showInputDialog ( "Podaj kurs euro");
kasa = JOptionPane.showInputDialog ( "Podaj ile zlotych masz");
wynik=kurs/kasa
if (wynik==null) wynik="";
JOptionPane.showMessageDialog (null, "To jest " + wynik+ " zloty");
System.exit(0);
}
}

0

Potrzebuje program napisany w JAV-ie
I co w związku z tym? Co my mamy z tym wspólnego? I co to zanowy język?

0

a co mam wiecej napisac ?? potrzebuje program na zaliczenie, podalem jak ma wygladac, ale cos nie dziala i prosze o pomoc albo w modyfikacji (najlepiej) albo napsanie nowego o tych samych wunkcjak :)))))

0

No ale może napisałbyś co nie działa...
Co zwraca JOptionPane.showInputDialog ? Nie chce mi się patrzeć do dokumentacji, ale założę się, że String. To jak zamierzasz robić obliczenia na stringu?
Spróbuj czegoś takiego dla obu okienek:
kurs = Integer.parseInt(JOptionPane.showInputDialog());

0

nic nie dalo :((
a program sie compiluje i po wpisaniu do pierwszego okienka (bo drugie sie nie pojawia :(( ) program zwraca to co napisalismy w pierwszym okienku

0
import javax.swing.*;

public class Main
{ 
public static void main (String[] args) 
{ 
float kurs, kasa;
kurs = Float.parseFloat(JOptionPane.showInputDialog ( "Podaj kurs euro")); 
kasa = Float.parseFloat(JOptionPane.showInputDialog ( "Podaj ile masz zlotych"));
float wynik=kasa/kurs;
JOptionPane.showMessageDialog (null, "To jest " + wynik+ " euro"); 
System.exit(0); 
} 
}

Teraz dziala. Swoja droga to nie wiem co ty chciales obliczyc dzielac kurs przez zlotowki??

0

dzieki spmiga - wielkie dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1