[java] pisanie aplikacji na komórke...

0

Wtam, czy ktos z Was wie moze jak to jest z pisaniem w javie na komorke, interesuje mnie wszystko, począwszy od samego jezyka a skonczywszy na kompilacji. Moze znacie jakes strony poswiecone temu?? ja szukalem ale cos nie moge znalezc niczego :( Dzieki za wszystkie odp., pozdr. Hex

Witam, pozniewaz znalazlem juz troszke o psaniu na komorke, to podzele sie z Wami tym. Otoz na strone http://www.linuxpl.com/~megroup/Strona/index.php jest w prawdzie niewielki, ale dosc dobry na poczatek kurs, kolejna pomoca jest ksiazka wydawnictwa Helion: J2ME. Almanach - http://helion.pl/view/305U/j2meal.htm. Jesli macie jakies pytania odnosnie tego to piszcie, moze bede wiedzial :)

0

Chociaż wiedzą to prawie wszyscy trzeba powiedzieć wyraźnie że: komórki programuje się w Javie (konkretnie j2me: java2 micro edition). Co prawda to sam początek postu, mam gorącą prośbę: zastanówcie się nad najważniejszymi cechami Javy.

Java jest językiem:

  • przenośnym
  • bezpiecznym
  • obiektowym

Z ostatniego wynika, że obecne są w niej mechanizmy:

  • dziedziczenia
  • polimorfizmu
  • enkapsulacji

(nawiasem mówiąc sensem programowania obiektowego jest korzystanie z polimorfizmu o czym nazbyt często zapominamy)

Wszystkie te elementy obecne przy programowaniu komórek.

Chcę przez to powiedzieć, że jeśli już znasz j2se (java2 standard edition) to przeniesienie się na j2me jest bardzo proste.

Dobrym pomysłem jest wpierw zdobycie środowiska (buachachacha, nieważne) - możliwości jest kilka, w szczególności może to być duży pakiet "Wireless Toolkit", bądź też jego podzbiór - "midp2" (osobiście preferuję).

Wiele razy już to pisałem - najlepszym źródłem wiedzy o Javie jest jej dokumentacja, polecam ... ehhh polecam ? ludzie to konieczność.

Wszystkie te rzeczy można pobrać ze strony sun'a. (swoją drogą - co sądzicie o układzie tej strony ? Pytam bo w literaturze panuje psychoza, jakoby był to wzorowy serwis www).

Aplikacje pisane w j2me noszą nazwę Midlet, jest to jednocześnie nazwa abstrakcyjnej klasy, w której abstrakcyjne są metody:

public void startApp()
public void pauseApp()
public void destroyApp(boolean unconditional)

Aby utworzyć Midlet musicie zdefiniować klasę dziedziczącą po Midlet i dopisać ciała tych metod.

Istotnych różnic pomiędzy j2me a j2se jest dosłownie kilka:

  • brak arytmetyki zmiennoprzecinkowej (brak typów float, double)
  • brak metody finalize()
  • ograniczony system plików
  • konieczność preweryfikacji plików .class

Kilka słów o ostatnim - Ponieważ urządzenia przenośne są znacznie mniej wydajne od stacjonarnych, postanowiono przenieść cząstkę ciężaru uruchamiania na etap tworzenia b-kodu (są to pliki *.class). Standardowo maszyna wirtualna w trakcie działania upewnia się czy kod jest bezpieczny - w j2me wykonuje się to jednokrotnie za pomocą narzędzia "preverify".

Na koniec podaję listę szczególnie praktycznych klas. Osoby zainteresowane programowaniem w j2me zachęcam do zapoznania się z ich dokumentacją oraz:

  • narysowania dla nich drzewa dziedziczenia.
  • zaznaczenie, które z nich są abstrakcyjne, które są interfejsami

Midlet
Display
Displayable
Graphics
Canvas

Screen
List, TextBox, Form
Item
ChoiceGroup, DateField, Gauge, ImageItem, TextField

Command

:|
Pozdrawiam

0

No i tym ostatnim wpisem zniechęciłeś chyba innych do pisania do programowaniu w Javie (J2ME). a szkoda...

0

Zainstaluj sobie netBeans +dodatek do pisania aplikacji mobilnych (mobility pack czy jakos tak). Jest tam sporo przykładów, wiele rzeczy robi sie graficznie nie zasmiecajac przy tym kodu i ogólnie jest sie łatwo połapać jesli ma sie opanowane podstawy javy.

0
Hex napisał(a)

skonczywszy na kompilacji

javy się nie kompiluje (przynajmniej na pc)

0

A co się z nią robi?? Oczywiście, że kompiluje, ale do bytecodu, a nie do binarki.

Typowe zastosowania kompilacji:

* Tłumaczenie kodu programu w postaci czytelnej dla człowieka na zbiór rozkazów maszynowych, które mogą być wykonane przez procesor komputera lub maszynę wirtualną.
* W części języków interpretowanych kompilacja jest częścią procesu wykonywania (np. PHP lub SQL w niektórych serwerach DB).
* Konwersja między językami programowania.

Cytat z Wikipedii.

0

Javę kompiluje się do plików .class a następnie pakuje do archiwów .jar. A tak skoro już poruszamy temat programów na komórki, to może spróbuję znowu zapytać: Jak podpisać program, by na komórce nie pytał się co chwila o pozwolenie na otwarcie pliku?

A co do strony Sun, to jest ładna, ale nigdy nie udało mi się na niej dokumentacji znaleźć, zawsze muszę korzystać z googli

0

Po prawej stronie "strony"

http://java.sun.com/
na jasnoniebieskim (jasnozielonym ?) tle jest punkt Resources, a w nim:
Code Samples & Apps
APIs
Documentation
DocWeb
Tutorials
Videos

0
hubert_nnn napisał(a)

A co do strony Sun, to jest ładna, ale nigdy nie udało mi się na niej dokumentacji znaleźć, zawsze muszę korzystać z googli: http://szablony.freeware.info.pl/css.html

:-D :-D
Masz dodaj sobie do zakładek java.sun.com/javase/6/docs/api/

0

Wiem, znam tą stronę, jak już mówiłem dochodzę do niej przez google, bardziej by mi się teraz przydały informacje o innych wersjach javy, szczególnie ME

0

A stronę http://java.sun.com/ też znasz? Po prawej stronie masz takie coś

Popular Downloads:
Java SE
Java EE 5 SDK
Java ME
NetBeans IDE
MySQL
Web Services
See All

Technologies:
Java SE
Java EE
Java ME
JavaFX
Web Services
See All

Resources:
Code Samples & Apps
APIs
Documentation
DocWeb
Tutorials
Videos
....
Tam znajdziesz potrzebne informacje o ME.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1