Java, a nie javascript, tekst z jednego pola do drugiego

0

gdy wstawiam jakiś komponent i chce zeby wpisany do niego tekst pojawiał się w drugim polu to w tym drugim polu dostaję tekst + tekst dotyczący rozmieszczenia tego tekstu w pulu i takie bzdety a chcę tylko sam wpisany tekścik. Jak to zrobić?? Kto tu zna sie na JAVA?? bo moje pytanka nie są raczej skomplikowane czy trudne ale początkujący w tej materii jestem wiec sie pytam.

0

A co, wszyscy sie mają domyślać czy robisz to w JBuilder czy jeszcze w czym innym, albo w JavaScript ??

0

Aggrrr. Krukers - a widziałeś kiedyś komponent w JavaScript?? :-8 Przecież wyraźnie napisał, że chodzi mu o Java. I jeszcze - nie wiem po co - pytasz o środowisko (JBuilder). Po grzyba? Java jest chroniona przez Sun Microsystems i wszędzie jest (powinna) być taka sama, więc nie ma znaczenia, czy piszesz w notatniku i kompilujesz z linii komend (tak jak ja), czy używasz jakiegoś środowiska (np. JBuilder).

No dobra, a co do pytania głównego. Gaborek: napisz jakiej używasz metody do pobrania i przypisania tekstu. Być może Twój wybór jest błędny. Najlepiej wklej te parę linijek, które stanowią istotę problemu.

I zmień ten drewniany temat :-8 [<font color="blue">już zmieniony</span>]

0

kod jest krótki(na razie) wiec wrzuce wszystko:
public class proba2 extends java.applet.Applet implements ActionListener
{
TextArea txtHistoria = new TextArea();
TextField wpis = new TextField("yoo!!"+' '+' '+' '+' ');
Button zaladuj = new Button("OK");
public void init() {
add("North",txtHistoria);
txtHistoria.setFont(new Font("Arial", Font.BOLD, 10));
add("west",wpis);
add("East",zaladuj);
zaladuj.addActionListener(this);
}

public boolean action(Event evt, Object arg)
 {

return false;

 }
 
 public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent actionEvent) {

  txtHistoria.append("napisałeś: "+ (wpis) +'n');
 }

}

i pytanko jeszcze jedno jak zrobić aby zamiast klikać na button wystarczylo wcisnąć enter??

Czy ci ludzie sie nie nauczą że Java to nie javascript?
[dopisane:
dysortografik jezdem [wstyd]

0

Powód błędu jest banalny:
zamiast:
txtHistoria.append("napisałeś: "+ (wpis) +'n');
wpisz:
txtHistoria.append("napisałeś: "+ wpis.getText() +'\n');

Wytłumacz mi (albo nie - tylko sobie), dlaczego piszesz tak:
TextField("yoo"+' '+' '+' '+' ');
a nie tak:
TextField("yoo"+'   ');

Czy ci ludzie sie nie nauczą że Java to nie javascript?

Widzę, że ciężko im to przychodzi. Niefortunnie została wybrana nazwa JavaScript i teraz za to cierpimy ;-)

I na koniec sprawa bardzo mnie drażniąca:

kod jest kr<font color="red">u</span>tki(na<font color="red">_</span>razie) wiec wrzuce wszystko:

[<font color="blue">dopisane</span>]

dysortografik je<font color="red">z</span>dem

A co mnie to obchodzi? Tym bardziej powinieneś sobie nie ufać w kwestii poprawności ortograficznej i każdy swój post wrzucić choć na chwilę do Worda, czy innego programu z wbudowanym słownikiem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1