Lista rozwijana

0

Cześć,

Jestem początkujący i piszę w ramach nauki swoją pierwszą apkę z wykorzystaniem Springa i Angulara związaną z rezerwacjami w kinie. Napotkałem następujący problem:

Mam tabelę cinemaHalls i tabelę Movie która odpowiada za seanse filmowe. Mój kontroler springowy pobiera wszystkie elementy i stronicuje (findAll(page Pagable)) z tabeli Movie.
Potrafię te dane wyświetlać itd. Teraz chcę zrobić forumlarz+przycisk do dodawania nowych seansów. I chciałbym żeby znalazła się tam lista rozwijana pozwalająca na wybranie jednej z dostępnych (tabela cinemaHalls) sal kinowych.

Jak się za to zabrać? No bo jak mam kontroler to pod jednym adresem np. "localhost:8080/movies" potrafię wyciągnąć dane z jednej tabeli
W jaki sposób pobrać dodatkowo dane z tabeli cinemaHalls i zrobić listę rozwijaną z nich?

Powinienem zrobić relację jeden do wielu na tych tabelach i zrobić drugi kontroler odpowiadający za ten sam adres tylko pobierający dane z cinemaHalls?
Jak się za coś takiego w ogóle zabrać?

1

Tworzysz nowy endpoint localhost:8080/cinema-halls, tam sprawdzasz logikę np. czy sala jest wolna, zwracasz listę dostępnych sal i te dane ustawiasz w komponencie Select (czy co tam masz).
Jak wciśniesz button, to strzelasz metodą POST do kolejnego endpointa localhost:8080/seans np. , aby przypisać dany film do danej sali o danej godzinie, tutaj w moim odczuciu tworzy się nowa encja Seans, która jest w relacji 1-1 z salą i filmem.

4
Productionserver napisał(a):

... tworzy się nowa encja Seans, która jest w relacji 1-1 z salą i filmem.

Coś za szybko z tym 1-1 :D
Tylko raz na całe istnienie kino może być użyta ta sama sala?
Tylko raz całe istnienie kino może być puszczony ten sam film?

0

Dzięki za pomoc. Spring'a nieco ogarniam już więc zrobiłem endpoint itd.

Niestety Angulara używam po raz pierwszy i napotkałem pewne trudności, więc dopytam jeszcze konkretnie o Angulara.
No bo struktura wygląda tak, że mam oddzielne foldery na komponenty (używam tez routing-module) :

1.movies
2.cinemahalls

Każdy z tych folderów ma plik ...component.html, plik serwisu z metodami, plik z interfejsem odzwierciedlającym dane, plik module.ts itp.

Potrzebuję, aby w folderze movies w pliku movies.component.html mieć dostęp do danych z komponentu cinemahalls. Jak to rozwiązać?
No bo pierwszy raz robię coś w angularze i błądzę trochę. Z tego co widzę, mam dostęp tylko do danych z obrębu danego komponentu.
(w pliku movies.component.html nie mogę wrzucić zmiennej pobranej za pomocą metody GET z komponentu cinema halls np. {{cinemahalls.id}}, nie mam do niej dostępu)
Jak to można połączyć, żeby pobrać za dane metodami GET i wyświetlić na ekranie 2 rodzaje danych?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1