Problem z uruchomieniem pliku class

0

Cześć. Na wstępie powiem że dopiero uczę się języka Java.

Mój problem wygląda następująco: Za każdym razem gdy próbuję przez cmd plik class wyskakuje następujący błąd:

Error: Could not find or load main class Hello
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: Hello

Próbowałem w internecie znaleźć rozwiązanie na ten problem ale nic nie znalazłem. Ustawiłem już zmienną środowiskową Path, a plik odpalam z odpowiedniego katalogu. Czy ktoś ma jakieś pomysły jak to naprawić?

Kod (bardzo prosty, tylko po to by sprawdzić jak uruchamiać pliki):

class Hello
{
	public static void main (String[] args)
	{
		System.out.println("Hello");
	}
}
0

Jak dobrze pamiętam to klasa z mainem musi być publiczna, spróbuj: public class Hello...

0
iksde napisał(a):

Jak dobrze pamiętam to klasa z mainem musi być publiczna, spróbuj: public class Hello...

Niestety ale to nic nie zmienia. Plik dalej się nie uruchamia.

3

u mnie działa :D

jak masz ustawiony PATH poprawnie, to wystarczy w powershellu odpalić to: java Hello.java
nawet kompilować nie trzeba :P

0
trojanus napisał(a):

u mnie działa :D

jak masz ustawiony PATH poprawnie, to wystarczy w powershellu odpalić to: java Hello.java
nawet kompilować nie trzeba :P

Dzięki wielkie, działa!

1

wydaje mi się, że to zależy od wersji Javy jaką zainstalowałeś, ale nie dam sobie ręki uciąć - w każdym razie została dodana możliwość odpalania "bezpośrednio" plików .java, bez ich kompilacji. Nie pamiętam od której wersji, w Javie7 chyba jeszcze trzeba było kompilować plik przy pomocy javac Plik.java i potem odpalenie java Plik.class
mniejsza o to :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1