Podpis kwalifikowany, elektroniczny

0

Dzień dobry, Mam problem z podpisem w programie "proCertum SmartSign" i nie za bardzo wiem gdzie się udać z tym problemem. Po wybraniu dokumentu do podpisu wyskakuje okno informacyjne z opisem "null" i sięgając po więcej informacji wyskoczył taki oto komunikat. Ktoś może podpowiedzieć gdzie może leżeć problem ?

class java.lang.UnsupportedOperationException: null
    java.base/java.util.AbstractList.add(AbstractList.java:153)
    java.base/java.util.AbstractList.add(AbstractList.java:111)
    java.base/java.util.AbstractCollection.addAll(AbstractCollection.java:336)
    pl.unizeto.pcja.configuration.Configuration.getDriverNames(Configuration.java:645)
    pl.unizeto.pcja.Crypto.<init>(Crypto.java:64)
    pl.unizeto.pcja.gui.SignPanel$45.doInBackground(SignPanel.java:1916)
    pl.unizeto.pcja.gui.SignPanel$45.doInBackground(SignPanel.java:1890)
    java.desktop/javax.swing.SwingWorker$1.call(SwingWorker.java:304)
    java.base/java.util.concurrent.FutureTask.run(FutureTask.java:264)
    java.desktop/javax.swing.SwingWorker.run(SwingWorker.java:343)
    java.base/java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor.runWorker(ThreadPoolExecutor.java:1136)
    java.base/java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(ThreadPoolExecutor.java:635)
    java.base/java.lang.Thread.run(Thread.java:833)
1
enjoy89 napisał(a):

Dzień dobry, Mam problem z podpisem w programie "proCertum SmartSign" i nie za bardzo wiem gdzie się udać z tym problemem. Po wybraniu dokumentu do podpisu wyskakuje okno informacyjne z opisem "null" i sięgając po więcej informacji wyskoczył taki oto komunikat. Ktoś może podpowiedzieć gdzie może leżeć problem ?

class java.lang.UnsupportedOperationException: null
    java.base/java.util.AbstractList.add(AbstractList.java:153)
    java.base/java.util.AbstractList.add(AbstractList.java:111)
    java.base/java.util.AbstractCollection.addAll(AbstractCollection.java:336)
    pl.unizeto.pcja.configuration.Configuration.getDriverNames(Configuration.java:645)
    pl.unizeto.pcja.Crypto.<init>(Crypto.java:64)
    pl.unizeto.pcja.gui.SignPanel$45.doInBackground(SignPanel.java:1916)
    pl.unizeto.pcja.gui.SignPanel$45.doInBackground(SignPanel.java:1890)
    java.desktop/javax.swing.SwingWorker$1.call(SwingWorker.java:304)
    java.base/java.util.concurrent.FutureTask.run(FutureTask.java:264)
    java.desktop/javax.swing.SwingWorker.run(SwingWorker.java:343)
    java.base/java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor.runWorker(ThreadPoolExecutor.java:1136)
    java.base/java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(ThreadPoolExecutor.java:635)
    java.base/java.lang.Thread.run(Thread.java:833)

Spróbuj uruchomić na starszej wersji Java (8). Ja mam tak (inny wyjątek) z aplikacją Szafir. Na Java 17 za żadne skarby się nie uruchomi. Na Java 8 śmiga bez problemu.

0

@Arctor75 dzięki za podpowiedź. Spróbuję. Dam znać :)

0

Prawdopodobnie próbujesz pracować na wrapperach które tworzą obiekty o pewnych ograniczeniach, a następnie próbujesz coś z nimi zrobić.

Np. Arrays.asList() stworzy obiekt gdzie przy próbie zwiększenia długości listy wyskoczy taki błąd.

W tym stacktrace tam widzę że masz jakąś operację dodawania.

0
crx napisał(a):

Prawdopodobnie próbujesz pracować na wrapperach które tworzą obiekty o pewnych ograniczeniach, a następnie próbujesz coś z nimi zrobić.

Np. Arrays.asList() stworzy obiekt gdzie przy próbie zwiększenia długości listy wyskoczy taki błąd.

W tym stacktrace tam widzę że masz jakąś operację dodawania.

Witam. Niestety nie znam się na programowaniu Javy. Zainstalowałem oprogramowanie do podpisu kwalifikowanego i wyskoczył taki błąd. Nie spotkałem się nigdy z takim kodem błądu, stad moje zapytanie co jest nie tak.

enjoy89 napisał(a):

@Arctor75 dzięki za podpowiedź. Spróbuję. Dam znać :)

Java 8 nie działa :(

0

To, co sugeruję zrobić to wejść na stronę https://pomoc.certum.pl/pl/oprogramowanie/procertum-smartsign/, ściągnąć apkę i korzystać z JRE dołączonego do aplikacji. Prawie na pewno dołączają do niego jakiś zestaw sterowników, których nie ma w standardowej dystrybucji Javy.
Druga kwestia - poszukaj, czy akurat twój algorytm (nazywany na stronie proCertum "formatem") nie jest na czarnej liście algorytmów (z tego co widzę nie jest akceptowany SHA-256, który swego czasu był dosyć popularny - ale może być ich więcej).

0

Witam. Po ciężkich bojach udało mi się ogarnąć temat.

Trzeba odinstaować aplikację, a następnie usunąć plik konfiguracyjny w folderze docelowym.
C:\Users\nazwa.użytkownika\AppData\Roaming\Unizeto\proCertum\SmartSign

Następnie instalujemy ponownie aplikację i wszystko działa jak należy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1