problem z serializacją obiektu do pliku txt

0

Witam. Dopiero uczę się programować ;) Mam problem z serializacją obiektu do pliku txt. Proces kompilacji przebiega poprawnie, ale po otwarciu pliku, w którym powinien być zdeserializowany obiekt pojawiają się krzaki. Z tego co wiem, problem polega na kodowaniu znaków. Niestety nie wiem jak go rozwiązać. Czy ktoś może pomóc ?Zrzut ekranu (218).pngZrzut ekranu (217).pngZrzut ekranu (216).pngZrzut ekranu (215).pngZrzut ekranu (214).png

1
adamArkadiusz napisał(a):

Witam. Dopiero uczę się programować ;)

Po pierwsze nie wrzucaj kodu jako obrazek

po otwarciu pliku, w którym powinien być zdeserializowany obiekt pojawiają się krzaki.

A czego się spodziewałeś? Jeśli dobrze widzę na obrazkach to to jest serializacja binarna i w tym pliku (binarnym) wielce prawdopodobne są krzaki

Możliwe że to czego szukasz to np tekstowa serializacja do JSONa

1

Serializujesz do firmy binarnej która jest nieczytelna i swoją drogą nie najlepsza w większości przypadków. Lepiej do JSONa

0

Kurcze, generalnie mega słabe, że o to pytasz. Nie pisze tego że złośliwości. Musisz troche sie poduczy korzystania z google. I jeszcze raz, to nie jest zloscilowsc z mojej strony, ale usprawni twoja pracę.

1
adamArkadiusz napisał(a):

Witam. Dopiero uczę się programować ;) Mam problem z serializacją obiektu do pliku txt. Proces kompilacji przebiega poprawnie, ale po otwarciu pliku, w którym powinien być zdeserializowany obiekt pojawiają się krzaki. Z tego co wiem, problem polega na kodowaniu znaków. Niestety nie wiem jak go rozwiązać. Czy ktoś może pomóc ?

Serializacja to po prostu zapis wewnętrznych danych programu (mapy, listy, stringi, liczby) na, można powiedzieć "gołe bajty", które potem można wysłać przez sieć lub zapisać do pliku.

Taka zmiana danych na "bajty" nie koniecznie musi być czytelna, i nie musi przypominać swoim wyglądem struktury z której została stworzona. Używasz w swoim przykładzie ObjectOutputStream, i taka forma serializacji na pewno nie będzie wyglądała tak jak to, co do niej wsadziłeś. Także Twój program działa poprawnie.

Jeśli teraz sparsujesz tym samym sposobem ten plik, to dostaniesz z powrotem te same wartości. To że widzisz krzaczki nie znaczy że serializacja się nie udała.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1