Jak skompilować program?

0

Czy ktoś wie jak posługiwać się pakietem Java 2 SDK. Jest tam dużo przykładów tylko nie wiem jak stworzyć nowy plik w javie i go skompilować?

0

jak masz juz zainstalowane j2sdk to otwierasz notatnik :) , piszesz kod , i zapisujesz jako nazwa.java , gdzie nazwa jest chyba nazwą głównej klasy w pliku ( nie pamiętam ) . Potem , żeby skompilować piszesz c:\ścieżka_gdzie_ci_sie_zainstalowało_sdk/bin/javac nazwa.java
oczywiście najlepiej w konsoli tekstowej :)

żeby uruchomić to chyba

c:\ścieżka_gdzie_ci_sie_zainstalowało_sdk/bin/java nazwa.class

ale nie wiem czy dobrze pamiętam , bo javy uczyłem sie króciutko , nie podobała mi sie i dalej śnie w C++ B-|

0

Tak, ale jak tak robie, przez javac, to wypsuje błąd w klasie, a kod jest pewny, gdyż jest on prosto z ksiązki,

POMOCY !!!

0

błędy są wszędzie ;)
najlepiej jak pokażesz kod i nazwe pliku w którym to zapisałeś, bn to też jest ważne

0

Jest to chyba najprostrz ćwiczenie:

[code]public
class Main
{
public static void main (String args[])
{
System.out.println ("Pierwszy program w Javie");
}
}
[/code]

Zapisywałem różnie, od main.java po inne nazwy, ale w tedy oczywiście zmieniałem nazwe klasy...

Słyszałem, że przy instalacji javy trzeba coś zmienić w rejestrze, może to to ??

0

ja w rejestrze nic nie zmieniałem , tylko w autoexecu ustawiłem patch
nie pamiętam prawie nic z tej javy , ale powiedz czy jak nazywałeś plik to nazywałeś go main.java czy może Main.java , bo to ma znaczenie
spróbuj też usunąć stąd słowo public :
public
class Main

0

dobra dzięki sprawdzę to jeszcze, tylko napisz jeszcze, jakbyś mógł, co trzeba zmienić w autoexe-ku i jak ??

0

w autoexecu ja napisałem tylko tyle :
[code]PATH=C:/ścieżka_gdzie_zainstalowało_ci_sie_j2sdk/bin[/code]

0

temat: gettery I settery podstawy

//Hej uczę się Javy. Ogarnianiam podstawy. Czy da się ukryć "0", które się pokazuje jak wpisuję nieprawidłową wartość w setterze?? (Na końcu tego posta wkleiłam to co pojawia się dokładnie na konsoli i o jakie zero chodzi) Rozumiem, dlaczego się pokazuje to zero tylko wolałabym, żeby się nie pokazywało. Da się tak zrobić przy getterach i sitterach? Będę wdzięczna za info. Bardzo mnie to nurtuje.

P.S. Przekopałam Google i póki co nie znalazłam tam odpowiedzi, także proszę o nieodsyłanie do przeglądarki. :)

-------kod - klasa Main--------
package com.company;

import java.util.Scanner;

public class Main {

public static void main(String[] args) {

    Kot kot1 = new Kot();

    kot1.setImieKota("Puszek");
    kot1.przedstawSie();

    kot1.setPodajWiekKota(-5);
    System.out.println(kot1.getWiekKota());


   ------- klasa Kot poniżej------

   

package com.company;

public class Kot {

private String imieKota;
private int wiekKota;

  void setImieKota(String imieKotaTego){
    this.imieKota = imieKotaTego;
  }

  String getImieKota(){
    return this.imieKota;
  }

  void przedstawSie() {
      System.out.println("Nazywam się " + getImieKota());
  }
  
  void setPodajWiekKota(int wiekTegoKota) {
    if (wiekTegoKota <= 0) {
        System.out.println("Error 404! Podaj prawidlowy wiek. ");
    } else {
    this.wiekKota = wiekTegoKota;
    }
  }
  
  int getWiekKota() {
  return this.wiekKota;
  }


  -------to co wyświetla konsola:-----

Nazywam się Puszek
Error 404! Podaj prawidlowy wiek.
0 <--- to zero chciałabym uniewidocznić

-------------koniec-----------

1

Zamień linie

System.out.println(kot1.getWiekKota()+"\b\t");

lub

System.out.println(kot1.getWiekKota()+"\b ");

zamiast \b może być też \r

0

@Maja.M: Polecam również nie używać zmiennych, metod itd. w języku polskim :)

0

@gk1982: Wielkie dzięki, zadziałało.:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1