Komunikacja asynchroniczna backend frontend

0

Jak zrobić komunikację asynchroniczną między Angularem a Restem?
Z tego co wiem to REST jest synchroniczny.
Trzeba coś dodać, skonfigurować po której stronie?

0

Synchroniczność jest kategorią określającą implementację po jednej stronie, nie narzuca niczego drugiej.

W ogóle pytanie jest z wielu względów niejasne (nazwa biblioteki vs wzorzec komunikacyjny), w tym wybór języka. BAckend zamierzasz w Javie pisać?

0

@J.Muzykant: Tak masz rację trochę to niejasno sformułowałem.
Chodzi mi o zapewnienie asynchroniczności między backendem a frontendem.
Tzn aby klient nie był blokowany aż dostanie odpowiedz od RESTA.
Wyobrażam sobie że w takich technologiach jak Angular można implementować formatki w ten sposób aby po kliknięciu strona nie była blokowana.
Rozumiem że na każdy taki request z frontu otwierany jest nowy wątek w backendzie
I teraz pytanie czy Front musi być specjalnie zaimplementowany aby tak to działało? ( Z tego co wiem to potrzebny jest obserwator)
Czy REST jest z natury rzeczy wielowątkowy?

Popraw mnie jeżeli się mylę.

0

Problem XY. Napisz co dokładnie potrzebujesz zrobić. Pisałeś już cokolwiek w angularze?

https://angular.io/guide/observables

0

@kixe52: W sumie to się uczę frontendu. Mam aplikacje na springboot. I teraz chcę napisać jakieś przykładowe dwa komponenty w angularze abym po kliknięciu w jeden i czekaniu na odpowiedź z backendu mogł kliknąć w drugi. Tylko w celu testowym. Chcę zobaczyć jak to funkcjonuje

0

https://stackoverflow.com/questions/40102924/wait-for-http-response-in-angular-2

słowa kluczowe observable + subscription.

W linku który wysłałem, w ostatniej odpowiedzi masz podane jak odpalić kod po uzyskaniu danych z API. Możesz u siebie po dostaniu tych danych ustawiać jakąś flagę showAnotherComponent na true, i potem użyć ją w ngIf zeby uwidocznić kolejny component, wykorzystujący dane z poprzedniego requestu.

0

@kixe52: Dzięki wielkie. Dam sobie już radę :)

0

Co w tym rozwiązaniu jest asynchronicznego? Frontend czeka aż backend zwróci dane i coś tam sobie ustawia. Chyba, że chodziło o zone’y i inne internale Angulara/JS.

0
czirman napisał(a):

Czy REST jest z natury rzeczy wielowątkowy?

Popraw mnie jeżeli się mylę.

REST, jak każdy protokół/konwencja komunikowania NIE JEST ani jednowątkowy, ani wielowątkowy.
To są bajty lecące siecią, i nie ma tu ani grama kodu, więc o wątkach nie da się mówić

Musisz to złapać intuicją, a nie patrzeć jak na czary.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1