Początkujący .... Java :)

0

siema jestem kompletnie zielony w temacie i dzisaij zaczelem dopiero nauke, powiedzcie mi co jest źle tutaj. W załozeniu chciałem po prostu zeby program najpierw pytał o imie potem o nazwisko . pokazuje missing return statament.

import java.util.Scanner;

public class synek {
    public static void main(String[] args) {

        Scanner scanner = new Scanner(System.in);
        String name;
        System.out.print("Podaj swoje iimie");
        name = scanner.next();
        System.out.print("Hello " + name);
    }

    public static double pi()
        {
            Scanner scanner = new Scanner(System.in);
            String surname;
            System.out.print("Podaj swoje nazwisko");
            surname = scanner.next();
            System.out.print("Hello " + surname);
    }

}
3

No dokładnie to jest nie tak co mówi error. Funkcja wg tego co napisałeś ma zwracać double a nic nie zwraca.
W tym kodzie to nic nie wskazuje na to, że chcesz coś zwrócić więc zamień double na void.

0

Dziena za pomoc :)

2

public static double pi(). Tutaj okresliles, ze metoda cos zwroci(double). A nie zwracasz nic. Brak return:

import java.util.Scanner;

public class synek {
    public static void main(String[] args) {

        Scanner scanner = new Scanner(System.in);
        String name;
        System.out.print("Podaj swoje iimie");
        name = scanner.next();
        System.out.print("Hello " + name);
    }

    public static double pi()
    {
        Scanner scanner = new Scanner(System.in);
        String surname;
        System.out.print("Podaj swoje nazwisko");
        surname = scanner.next();
        System.out.print("Hello " + surname);
        double x = 21.37;
        return x;
    }
}
0

a jak ma to wygladac zeby po zapytaniu sie o imie pytał jeszcze o nazwisko ?

0

nie działa i tak w zaden sposób bez static te tylko o imie pyta

0

chyba posłucham kolego twojej rady ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1