Biblioteka nie dziala

0

Witam, stworzylem biblioteke z jedna klasa, dodalem ja do nowego projektu, wszystko ladnie zaimportowalo, ale po uruchomieniu programu nic sie nie dzieje jakbym nie skorzystal z tej biblioteki choc wywolalem konstruktor.

8

Przykro mi.

A jakbyś chciał otrzymać jakąś pomoc, to pokaż trochę kodu, screeny z IDE, logi, errory itp

0

W pracy jestem w domu wrzuce, a bledow nie wyrzuca.

1

A co ci powiedział debugger?

0

Nie sprawdzalem, szczerze powiedziawszy, zreszta wrzuce kod, moze to jakas [CIACH!] ktorej nie moge zauwazyc

1

Bez JAKIEKOLWIEK informacji trudno coś poradzić. Postaw breakpoint w kodzie który oczekujesz że powinien się wykonać i zobacz czy debugger tam wchodzi.

2
Rafal Sieczkowski napisał(a):

Witam, stworzylem biblioteke z jedna klasa, dodalem ja do nowego projektu, wszystko ladnie zaimportowalo, ale po uruchomieniu programu nic sie nie dzieje jakbym nie skorzystal z tej biblioteki

Kod, komunikaty błędów (jeśli są), co pokazuje debugger (albo i najzwyklejszy dupa-debugging), jak tworzysz artefakt z tej biblioteki, jak ją dodajesz do projektu żeby skorzystać (przez IDE? Maven? Gradle?), skąd masz pewność czy program korzystający z biblioteki w ogóle się uruchamia i cokolwiek robi?

choc wywolalem konstruktor.

Jeśli tylko utworzyłeś obiekt klasy, a chcesz by zostały wywołane konkretne metody które coś robią, to nie wystarczy zrobić new MojaKlasa() ;)

0

To jest wywołanie klasy screenshot-20210303204412.png
klasa screenshot-20210303204506.png a wyświetla to screenshot-20210303204528.png a debugger wyświela to screenshot-20210303204604.png

0

No dobra ale zawołałeś u siebie w kodzie ten main czy jednak nie? Inna sprawa ze dodawanie innej aplikacji jako zależności i wołanie ręcznie jej main to jakiś potężny fikołek...

0

Czemu, jak to powinno wygladać zaczołem studia programistyczne jestem po pierwszym semestrze i każda rada sie przyda

0

Dobra sparsowałem wreszcie co ty próbujesz zrobić. Myśle że z tą twoją klasą którą dodałeś jako jara nie ma problemu. Problem raczej w tym że nie umiesz używać JavyFX albo podałeś złą ścieżkę do pliku z obrazkiem. Zacząłbym od windowsowych ścieżek E:\\a\\b\\c

0

Nie działa gdybym to klase zrobił kopiuj wklej do klasy projektu a nie zaimportowanej z jara to by działało ale nie działa, próbowałem nawet czegoś takiego jak System.out.println nawet w konsoli nic z jara nie chce wyświetlać

0

robiłem juz aplikacje w javieFx wszystko zawsze działało ale pisze w kazdym projekcie te same klasy od nowa i chciałbym mieć swoją biblioteke

0

gdybym to klase zrobił kopiuj wklej do klasy projektu a nie zaimportowanej z jara to by działało

Nie. Efekt byłby identyczny jak teraz.

0

Działało by bo już tak robiłem ale czemu to nie działa z biblioteki mógłbyś napisać jakiś prosty jar, sprawdziłbym czy działa u mnie, jeśli tak to znaczy że coś przy tworzeniu zrobiłem nie tak

0

Jeszcze raz mówie: nie masz racji. Nie ma absolutnie żadnego znaczenia czy sobie tą klasę skopiujesz czy załadujesz innego jara. Błąd jest w innym miejscu.

0

@Rafal Sieczkowski:
Uruchom w trybie Debug, ustaw breakpoint na linijkę gdzie konstruujesz wywoływany z Jara obiekt i spróbuj wejść do środka. Prześledzisz co się dzieje.

0

Mam już błąd dodałem podobnego jara tą samą klasą do IDE i klasy miały tę samą nazwę i tę błędną klasę importowało, a ja parę dni na taką głupote straciłem:/

0

Dlatego pisaliśmy żebyś postawił breakpoint i sprawdził gdzie wchodzi debugger... No ale lepiej zgadywać pare dni.

1

Ok, to tak na przyszłość:

  • nie żongluj JARami ręcznie / przez IDE żeby dodać sobie zależności.
  • żeby tworzyć i zarządzać swoimi zależnościami też nie
  • jak już masz zależności - użyj build toola który wyręczy Cię w budowaniu, żonglowaniu itd - np. maven, gradle
  • jak już potrzebujesz wydzielić sobie odrębne zależności, dzielisz projekty na moduły, każdy moduł może zbudować Ci konkretną zależność, inne moduły mogą z niej skorzystać. Możesz użyć jakiś mavenLocal i do niego publikować sobie zbudowane zależności.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1