Jak zakońćzyć pętle?

0

Napisałem kod na liczenie średniej tylko nie potrafię zakończyć pętli.
public static void main (String[] args)
{
System.out.println("Liczenie średniej");
Scanner scanner = new Scanner(System.in);
int a, b, c = 0;
double d = 0.0;
boolean pętla = false;
while (!pętla){
c++;
System.out.println("Podaj liczbę:");
a = scanner.nextInt();
d += a;
System.out.println(" ");
System.out.println("Średnia to: " + d/c);
System.out.println(" ");

      }

    }
}
2

Może break?
Teraz patrzę dokładnie na ten kod. Wczytujesz w pętli i liczysz za każdym razem aktualną średnią. Jeżeli zakończysz po 1 liczbie to średnia będzie równa tej wczytanej licznie. Byłoby dobrze jakbyś powiedział kiedy tę pętlę chcesz przerwać. Jeżeli chcesz wczytać konkretną liczbę tych liczb to sobie zrób while od zera do tej wartości i pętla sama się skończy.

3

A jaki jest cel tej pętli? Bo sam napisałeś coś takiego

boolean pętla = false;
while (!pętla){

A zmiennej pętla nigdy później nie przestawiasz na true, więc dlaczego sądzisz że ta pętla powinna się zakończyć?

No i do jasnej cholery, pisanie polskich nazw zmiennych tak w oczy kole, ze to jest dramat.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1